Vīrieša veselības delikātās problēmas saistītas ar uroloģiskajām saslimšanām, to risināšanai urologi izmanto jaunākās tehnoloģijas, sniedzot pacientam pilnu diagnosticēšanas un ārstēšanas servisu. Par piedāvātajām ārstēšanas metodēm stāsta viens no vadošajiem Latvijas urologiem, Rīgas 1. slimnīcas Uroloģijas nodaļas atbildīgais ārsts ALVIS LAUKMANIS. Viņam ir vairāk nekā 20 gadu ilga pieredze visa veida uroloģisko slimību ārstēšanā ar īpašu specializāciju mazinvazīvo endoskopisko operāciju veikšanā. Darbu ar holmija lāzera tehnoloģiju apguvis Kembridžā.

Pie mums, Rīgas 1. slimnīcā, ir visplašākās iespējas uroloģijas jomā – sākot no ambulatoriem pakalpojumiem, kas ietver mūsdienīgu augstas izšķirtspējas attēlu diagnostiku un kvalitatīvus laboratoriskos izmeklējumus, un beidzot ar sarežģītu ārstēšanu uroloģisko slimību gadījumos. Tas viss iespējams, pateicoties jaunākās paaudzes aprīkojumam un speciālistu augstajai kvalifikācijai. Mūsu ārstu galvenais mērķis – ļaut pacientam pēc iespējas ātrāk atgriezties ikdienas dzīvē.

Inovatīvā trīsdimensiju histoskenēšanas tehnoloģija
“Katru gadu Latvijā ir apmēram 1200 jauni prostatas vēža gadījumi vīriešiem pēc 50 gadiem.”

Rīgas 1. slimnīca ir Latvijā vienīgā veselības aprūpes iestāde, kur pieejama inovatīvā trīsdimensiju histoskenēšanas tehnoloģija – unikāla prostatas izmeklēšanas metode prostatas vēža aizdomu gadījumā, un arī tad, ja nepieciešama tikai slimības novērošana.

Aparatūra palīdz agrīni noteikt precīzu audzēja atrašanās vietu un palielina biopsijas precizitāti, radot iespēju veikt tēmētu izmainīto audu paraugu paņemšanu. Tā tiek samazināts nelietderīgu biopsiju skaits, ātrāk noskaidrojot diagnozi, var ātrāk uzsākt ārstēšanu.

Laparaskopiskā radikālā prostatektomija
Nepieciešamības gadījumā mēs vienīgie Latvijā varam veikt arī laparaskopisku radikālu prostatektomiju, kas ir mūsdienu zelta standarts prostatas audzēja gadījumā atvērta tipa operāciju vietā. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas, ķirurgs operācijas laikā izdara tikai nelielus iegriezumus un ar speciāliem instrumentiem prostatu izņemt. Pateicoties desmitkārtīgajam palielinājumam, iespējams maksimāli saudzēt apkārtējos audus un asinsvadus, saglabājot seksuālo funkciju arī pēc prostatas izņemšanas. Šīs operācijas priekšrocības ir salīdzinoši neliels traumatisms un asiņošana, mazāk laika jāpavada slimnīcā, un īsāks atveseļošanās periods.

No 2016.gada papildus tam slimnīcā laparoskopijā izmanto 3D tehnoloģiju – ar to operācijas laikā nodrošina attēla telpiskumu, kas vēl daudzkārt palielina veicamās operācijas precizitāti, ļauj ķirurgam redzēt darba ‘’lauku’’ trīs dimensiju attēlā un nodrošina labāku darba rezultātu.

“Katru otro vīrieti vecumā virs 50 gadiem un praktiski ikvienu – līdz 70 gadu vecumam skar arī labdabīga prostatas hiperplāzija jeb palielināšanās. Priekšdziedzera palielināšanās rada sūdzības par biežu, apgrūtinātu un dažkārt pat sāpīgu urinēšanu, urīna nesaturēšanu un erekcijas problēmām, kas būtiski samazina vīrieša dzīves kvalitāti.”

Prostatas operatīvā ārstēšana bez griezumiem
Mēs piedāvājam mūsdienīgāko prostatas operatīvo ārstēšanu bez griezumiem ar inovatīvo holmija lāzeru jeb HoLEP. Ārsts caur urīnizvadkanālu ar speciālas lāzera stīgas palīdzību aizkļūst līdz prostatai, sasmalcina to un izvada audus ārā. Izmantojot holmija lāzeru, līdz minimumam ir samazināti asiņošanas riski, kas ir īpaši svarīgi pacientiem, kas lieto antikoagulantus jeb asins šķidrinātājus.

Vēl viena šīs manipulācijas priekšrocība – pēcoperācijas periodā nav nepieciešams urīna katetrs un izpaliek došanās uz pārsiešanām. Lai gan operācija notiek pilnā narkozē, pacients jau nākamajā dienā pēc tās var tikt izrakstīts no stacionāra. Turklāt sasmalcinātā prostatas audu masa vēl ir derīga laboratoriskai (histoloģiskai) izpētei, kas vienmēr arī tiek veikta.

Nierakmeņu izņemšana caur nelielu griezumu
Rīgas 1. slimnīcas urologi piedāvā ekselentus risinājumus nierakmeņu slimības ārstēšanā. Šobrīd esam vienīgie Latvijā, kas veic perkutāno nieru ķirurģiju jeb nefrolitotripsiju. Šī metode ļauj izņemt nierakmeņus tikai caur centimetru lielu iegriezumu sānā. Ko tas nozīmē pacientam? Izmantojot speciālus endoskopiskus instrumentus, attēlu diagnostikas kontrolē iespējams aizkļūt līdz akmenim nierē un veikt tā sadrupināšanu izmantojot kādu no destrukcijas jeb sasmalcināšanas metodēm. Būtiski, ka perkutāno ķirurģiju var pielietot neatkarīgi no nierakmeņu lieluma un daudzuma, turklāt šāda veida operācija ir maztraumatiska un pacients jau otrajā dienā pēc manipulācijas var atgriezties mājās.

Jauna Uroloģijas/traumatoloģijas nodaļa
Stacionāra pacientu ērtībām slimnīcā atklāta jauna Uroloģijas/traumatoloģijas nodaļa svaigi remontētās un moderni aprīkotās telpās. Nodaļā divvietīgas palātas ar 20 gultas vietām, tajā skaitā paaugstināta komforta palāta, kā arī speciāli aprīkota palāta pacientiem ar īpašām vajadzībām.

  
  
Alvis Laukmanis
  Rīgas 1. slimnīcas
  Uroloģijas nodaļas
  atbildīgais ārsts

 

Saņemt profesionāla urologa konsultāciju un veikt visas nepieciešamās izmeklēšanas var Rīgas 1. slimnīcā.
Reģistratūras tālrunis: +371 67366323 vai e-pieraksts