Saulesbriļļu stendos katrs var atrast kaut ko savām vēlmēm un gaumei. Vēlies baltu rāmi ar zaļiem spoguļstikliem? Lūdzu! Vēlies sportiskas un melnas brilles – nav problēmu, bet, pirmkārt, brillēm jāaizsargā acis no saules stariem, un, izvēloties šo neaizstājamo vasaras aksesuāru, jāpievērš uzmanība aizsardzības līmenim. Tā norādīja Rīgas 1. slimnīcas optometriste Viktorija Tiščicska.

Saulesbrilles jānēsā obligāti. Saules stari var negatīvi ietekmēt radzeni, izraisīt vairākas slimības, piemēram, kataraktu, fotokeratītu, un citas,”
– stāsta speciāliste. Tāpat saulesbrilles aizsargā ādu ap acīm.

Tas īpaši aktuāli ir sievietēm, kuras vēlas saglabāt jaunību,” – stāsta optometriste.

Lai saulesbrilles pildītu savu funkciju – aizsargātu acis no saules stariem, tām jābūt ar marķējumu UV 400.
Saulesbrillēm jāaizsargā no ultravioletajiem stariem par 99-100 procentiem, tajā pašā laikā gaismas caurlaidībai jābūt ap 75-90%.

Lai nekļūdītos, vislabākajā gadījumā saulesbrilles vajadzētu iegādāties optikas veikalā – tur tās visas ir ar atbilstošu aizsardzību. Ja brilles aizsargā nepietiekami, tad tās kļūst bīstamas. Kad cilvēks sauļojas pludmalē bez brillēm, tad acis tiek samiegtas vai piesegtas. Savukārt ar brillēm bez aizsardzības cilvēks skatās tieši saulē. It kā viņam ir ērti, taču saules stari skar radzeni. Ja nav kvalitatīvu saulesbriļļu, tad labāk staigāt bez tām,” – norāda Viktorija Tiščicska. Piemēram, cilvēks izvēlējies brilles, kas ir marķētas, taču izgatavotas no nekvalitatīva materiāla – arī tas kaitē acīm.
Optikās ir saulesbrilles par dažādām cenām, tāpēc es iesaku tās iegādāties tur,” – saka speciāliste. Taču dārgu zīmolu saulesbrilles var nopirkt arī veikalos – šie zīmoli seko savai reputācijai un kvalitātei.

Kas attiecas uz stikliņiem, tad var iegādāties saulesbrilles gan ar stikla, gan plastmasas stikliem. „Pašlaik plastmasas brilles ražo ļoti kvalitatīvi, šādas brilles ir ļoti vieglas un drošas, tāpēc es iesaku tieši šo materiālu,”- norāda speciāliste. Kas attiecas uz stikla krāsu, tad tas ir gaumes jautājums – caur kādiem stikliem patīk skatīties, tādas brilles arī var pirkt. Kas attiecas uz polarizētajām billēm – tas ir labs segums, taču arī šajā gadījumā cilvēks pats izvēlas, vai viņam patīk, vai nē.

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, arī cilvēki ar sliktu redzi var kļūt par saulesbriļļu lietotājiem – optikas veikalos tajās var ievietot tumšus stiklus ar dioptrijām.

 

  Viktorija Tiščicska. 
  Optometrists Obligāto veselības pārbaužu un profilakses nodaļā
  Par optometrisu strādā no 2011. gada.
  Latvijas optometristu un optiķu asociācijas biedrs

 

 

Saņemt profesionāla optometrista konsultāciju un veikt visas nepieciešamās izmeklēšanas var Rīgas 1. slimnīcā.
Reģistratūras tālrunis: +371 67366323 vai e-pieraksts