Ārsts ķirurgs Irīna Liepiņa

Rīgas 1.slimnīcas Ķirurģijas klīnikā izveidots Vairogdziedzera patoloģiju diagnostikas un ārstēšanas centrs

Jau vairāk nekā pusgadu pie Ķirurģijas klīnikas izveidota struktūrvienība, kurā apvienoti dažādu specialitāšu ārsti: endokrinoloģi, radioloģi, otorinolaringoloģi, ķirurģi, kas nodarbojas ar pacientiem, kam ir vairogdziedzera un epitēlijķermenīšu patoloģija. Ārsti sadarbojas savā starpā, lai pacientam atvieglotu diagnostikas procesu un saīsinātu laiku no diagnozes uzstādīšanai līdz ārstēšanai. Struktūrvienības ietvaros ir paredzēta arī rehabilitācija.

Mūsu slimnīcā ir iespēja veikt visas nepieciešamas asins analīzes vairogdziedzera un epitēlijķermenīšu patoloģijas diagnostikai. Asins analīzes var nozīmēt jebkuras specialitātes ārsts. Par specifiskam analīzēm, piemēram, ka Av AG vai Av TPO, lemj endokrinologs.

Vairogdziedzera mezglu vērtēšanai un epitēlijķermenīšu audzēju lokalizācijas noteikšanai zelta standarts ir ultrasonogrāfijas izmeklējums. Radiologi izmanto starptautisku vairogdziedzera mezglu klasifikāciju TIRADS. Balstoties uz šīs klasifikācijas izvērtē tālāko izmeklēšanas un ārstēšanas taktiku. Bieži vien nepieciešama vairogdziedzera mezglu punkcijas biopsija, un šāds izmeklējums pieejams arī Rīgas 1. slimnīcā. Biopsiju veic radiologs, ultrasonogrāfijas speciālists, kas specializējies vairogdziedzera ultrasonogrāfijā. Izmeklējuma apraksts jāgaida aptuveni 10 dienas.

Ja ultrasonogrāfijā redz, ka vairogdziedzeris sniedzas zem krūšu kaula, vai ir aizdomas par malignitāti, papildus veic datortomogrāfiju kaklam. Izmeklējumā vērtē cik liels vairogdziedzeris, cik dziļi tas lokalizējās zem krūšu kaula. Ja ir aizdomas par malignitāti, svarīgi vērtēt kakla limfmezglus.

Scintigrāfija ir svarīgs izmeklējums gan vairogdziedzera, gan epitēlijķermenīšu patoloģiju diagnostikai. Savus pacientus veikt šo izmeklējumu mēs sūtam uz citiem diagnostiskiem centriem, jo Latvijas populācijai šis specifiskais izmeklējums nav nepieciešams katrā klīnikā.

Izvērtējot izmeklējumu rezultātus, speciālisti lemj par ārstēšanas taktiku. Ar medikamentozo ārstēšanu nodarbojās endokrinologi, bet ja nepieciešama ķirurģiska ārstēšana – pacients nonāk pie ķirurga, kurš veic vairogdziedzera vai epitēlijķermenīša operāciju.

Ķirurģiskā ārstēšana

  1. Konvencionālā tireoīdektomija(visa vairogdziedzera  vai vienas daivas izņemšana), epitēlijķermenīša audzēja izņemšana. Operācija ar griezienu kaklā, apmēram 4 cm garš.
  2. Minimāli invazīva videoasistēta operācija – mazs grieziens kaklā 1-2 cm garš. Ja diagnosticēts epitēlijķērmenīša audzējs.
  3. Endoskopiskā vairogdziedzera operācija caur padusi – grieziens padusē, 4-5 cm garš. Veic vairogdziedzera vienas daivas izņemšanu.

Ķirurģiskas ārstēšanas metode tiek izvēlēta kopā ar ārstējošu ķirurgu, balstoties uz izmeklējumu rezultātiem un uzstādītās diagnozes. Visos gadījumos pēcoperācijas brūce tiek sašūta ar kosmētisku šuvi.

Operējot epitēlijķermenīša audzēju, svarīgi intraoperatīvi kontrolēt parathormonu. Tā ir analīze, kas dot ķirurgam pārliecību, ka audzējs izņemts pareizi. Mūsu klīnika sadarbībā ar Centrālo laboratoriju panāca to, ka analīze gatava 30 minūšu laikā. Speciāli tam tika iegādāta aparatūra, kura spēj ātri noteikt parathormonu asinīs. Ķirurgs saņem atbildi telefoniski operāciju zālē.

Pēc vairogdziedzera operācijas pacientus 3-4 stundas novēro intensīvas terapijas nodaļā. Tas ir nepieciešams pacientu drošībai, jo pirmajās stundās var manifestēties komplikācijas.

Parasti pacientu izraksta pirmajā pēcoperācijas dienā, bet pastāv varbūtība, ka jāpaliek stacionārā vēl papildus vienu – divas dienas. Pirms izrakstīšanas no stacionāra pacients saņem endokrinologa konsultāciju.

Rehabilitācija pēc vairogdziedzera operācijas

Pacientiem pēc vairogdziedzera operācijas piedāvājam VitalStim Plus terapiju – tā  ir specializēta neiromuskulārās elektriskās stimulācijas forma, paredzēta rīšanas un balss traucējumu mazināšanai. Terapijas kursu noteiks audiologopēds konsultācijas laikā.

VitalStim Plus terapijas pamatā ir neliela, rūpīgi kalibrēta strāva, kas tiek piegādāta pacienta rīkles motoriskajiem nerviem caur speciāli izstrādātiem elektrodiem, liekot sarauties par norīšanu vai fonāciju atbildīgajiem muskuļiem.

SVARĪGI:

Ja pacientam dzīves laikā jau bijusi vairogdziedzera operācija un nepieciešama atkārtota operācija, pacientu pirms ārstēšanas konsultē otorinolaringologs. Svarīgi izvērtēt balss saites.

Gadījumos, ja pēc operācijas atklāts vairogdziedzera vēzis, nepieciešama radioaktīva joda terapija. Ar to nodarbojas Latvijas onkoloģijas centrā Kodolmedicīnas klīniskā daļā. Mums izveidojusies laba sadarbība ar ārstiem no Kodolmedicīnas klīniskas daļas, un pacients tiks nosūtīts uz radioaktīvo joda terapiju. Tāpat arī pacienti ar toksisku vairogdziedzeri, kuri nevēlās ķirurģisku ārstēšanu. Pacientam nav nepieciešams pašam meklēt ārstu, un kur pieteikties pie viņa uz vizīti. Telefoniski ārstējošais ķirurgs vai endokrinologs piesaka pacientu uz radioaktīva joda terapiju, kas palīdz pacientam ātrāk tikt pie šis ārstēšanas.

DER ZINĀT:

Vairogdziedzeris ir mazs tauriņa formas dziedzeris. Tas atrodas kakla apakšējā daļā, tieši zem balss saitēm. Vairogdziedzeris ražo hormonus, ko asinis pārnes uz visiem ķermeņa audiem. Tas palīdz regulēt vielmaiņu – procesu, kurā organisms pārtiku pārvērš enerģijā. Tam ir arī nozīme orgānu pareizas darbības uzturēšanā un palīdzot ķermenim saglabāt siltumu.

Pēc PVO statistikas ar vairogdziedzera slimībām (paaugstinātā vai pazeminātā vairogdziedzera funkcija, mezglu veidojumi) slimo vairāk kā trīs līdz pieci procenti iedzīvotāju. Latvijā vairogdziedzera saslimšanas ir ļoti aktuāla problēma, jo mēs dzīvojam  teritorijā ar pazeminātu jodu un blakus notikusi Černobiļas AES katastrofa.

Epitēlijķermenīši ir mazi endokrīnie dziedzeri,  kas atrodami kakla rajonā. Cilvēkam visbiežāk ir 2 pāri epitēlijķermenīšu — augšējie un apakšējie. Epitēlijķermenīši sekretē parathotmonu, kas regulē kalcija līmeni asinīs. Visbiežākais paaugstināts parathormona līmenis asinīs ir saistīts ar labdabīgu audzēju izveidošanās vienā epitēlijķermenītī, to sauc par adenomu. Šādos gadījumos ir iespējama tikai viena ārstēsanas metode – epitēlijķermenīša adenomas operācija.

KĀ SAŅEMT PAKALPOJUMU?

Vispirms ir jāsaņem slēdziens par operācijas nepieciešamību, jeb nepieciešama ķirurga konsultācija. Pierakstīties uz ķirurga konsultāciju:

  • Elektroniski: https://www.1slimnica.lv/lv/e-pieraksts
  • vai https://www.piearsta.lv/iestazu-katalogs/rigas-1-slimnica-sia-poliklinika-bruninieku-1133/?doctors_filter_specialty=%C4%B6irurgs
  • Zvanot uz vienoto INFO tālruni: +371 67366323