Svētki pagājuši, bagātīgie mielasti beigušies, bet liekie kilogrami, kas radušies gardo kūku dēļ, nekur nav pazuduši. Rīgas 1.slimnīcas uztura speciāliste Liene Sondore aicina cilvēkus nešaustīt sevi par to un dod padomus, kā, nekaitot savai veselībai, izvairīties no liekajiem kilogramiem.

Par cik kilogramiem var pieņemties svarā svētku laikā?
Ja ēd visu bez ierobežojumiem un nekustas, tad dažu svētku dienu laikā var pieņemties svarā par vienu līdz trīs kilogramiem. Protams, tie nebūs desmit kilogrami, bet nevajag sevi nosodīt par to, ka esat baudījis garšīgus ēdienus. Svētki ir beigušies un, ja jūsuprāt šie liekie kilogrami traucē dzīvot, tad vajag apņemties ēst nedaudz pareizāk, kā tas ir darīts svētkos.

Monodiētas – kaitējums veselībai vai nē?
Monodiētas, kuru laikā cilvēks uzturā ilgstoši lieto tikai divus – trīs produktus, nav ieteicams ievērot ilgstoši, jo organisms neuzņem visas nepieciešamās vielas. Nedrīkst veselu nedēļu ēst tikai griķus ar kefīru, bet, ja jūs rīkosiet atslodzes dienas, ne vairāk par divām, vienas nedēļas laikā, tad tas nāks tikai par labu un no tā nav jābaidās. Atslodzes dienās kaloriju daudzums var būt no 300 līdz 600.

Kā saprast, cik vispār kaloriju cilvēkam ir jāuzņem dienā, lai tie nepārvērstos par liekajiem kilogramiem?
Visi cilvēki ir dažādi. Nevar visus iedalīt vienas ideālā svara formulas rāmjos, jo atšķiramies pēc ģenētikas, miesasbūves, vielmaiņas, utt. Ja cilvēkam visi radinieki sver 120 kg., tas, protams, nenozīmē, ka nav jācīnās par veselībai nekaitīgu svaru.

Ir cilvēki, kuri visu mūžu ēd, ko un cik vēlas, un viņiem nav problēmu ar lieko svaru. Bet ir arī tādi, kuriem par to, kas viņiem ir šķīvī, ir jādomā vairāk.

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, konkrēti bioimpedances svariem, uztura speciālists var precīzi noteikt, kāda ir muskuļu masa, cik daudz ir tauku, cik daudz – šķidruma, un citus svarīgus parametrus, un, vadoties pēc šiem datiem, var izveidot sabalansētu diētu. Vidēji biroja darbiniekam nepieciešamas 1500 kalorijas, tiem, kuri strādā fizisku darbu – 2000  un vairāk.

Ko izslēgt no uztura, lai atgrieztos pirmssvētku formā?
Ēst var visu, bet ar mēru. Jāņem vērā, ka saldumus, bulciņas, konfektes un cepumus ēst nevar katru dienu. Sevi vajag lutināt, bet ne katru dienu. Protams, labāk izvēlēties pārtiku ar piedevām un garšvielām, nevis pusfabrikātus. Piemēram, ļoti vienkārša recepte – vārītas grūbas ar pesto mērci – tas ir veselīgi un garšīgi. Cilvēki ir piemirsuši par prosu, griķiem, kāļiem un rāceņiem, lieto daudz eksotisko produktu, nezinot, ka uzturā par pamatu labāk izmantot to, kas aug mūsu reģionā. Protams, bulgurs, kvinoja, kuskuss mums dod daudzveidību, kā arī augļi un dārzeņi mūsu ēdienreizes padara interesantas un daudzveidīgas.

Visam jābūt samērīgam – ja gribas cīsiņu, tad apēdiet to, bet ne katru dienu.

Pēc Pasaules veselības organizācijas ieteikumiem, gaļa ir jāēd trīs reizes nedēļā, divas dienas jāvelta zivīm, ko, starp citu, rīdzinieki ēd maz, un divām dienām ir jābūt veģetārām. Rezumējot: ja vēlaties uzturēt savi formā, atmetiet našķošanos, nelutiniet sevi ar saldumiem katru dienu – labāk svētdienās uzcept mājas pīrāgu vai bulciņas un apēst tās, nevis rūpnīcā ražotas vafeles. Par uztura stūrakmeņiem padariet mūsu reģionā audzētos putraimus un dārzeņus, izvēlēties liesus piena produktus, labas kvalitātes gaļa un zivis. Cilvēki mūsdienās meklē sev piemērotākos ēšanas veidus – veģetārisms, vegānisms, svaigēšana u.c. Galvenais ir nekaitēt savai veselībai un neuzspiest ēšanas agresīvi citiem.
Ja cilvēks vēlas mainīt ēšanas paradumus, vislabāk būtu konsultēties ar uztura speciālistu.

Un cik daudz ir jākustas?
Pat, ja nav mērķa notievēt, cilvēkam katru dienu ir jākustas vismaz 40 minūtes. Pastaigas, fizkultūras nodarbības, kādu aktīvu nodarbību vai sporta zāles apmeklēšana. Ar sporta zāli gan ir jābūt uzmanīgiem, esmu novērojusi to, ka jaunie un skaistie fitnesa treneri ļoti bieži saviem klientiem iesaka diētas, kas vēlāk noved pie nopietnām veselības problēmām un treneris neuzņemas nekādu atbildību, jo treneru apmācību  programmās nav padziļinātas uzturmācības, nereti ir viena vai dažas lekcijas par uzturu.  Katrai fiziskajai slodzei ir savi mērķi, savs ieteicamais uztura plāns, tāpēc ieteikums ir – kritiski vērtēt treneru ieteikumus.

Saņemt speciālistes konsultāciju un veikt visus nepieciešamos izmeklējumus var Rīgas 1. slimnīcā, Bruņinieku ielā 5,
Pieraksta tālrunis: +371 26045121 vai riga@1slimnīca.lv