Aptuveni vienam līdz diviem procentiem cilvēku uz ādas ir balti plankumi. Šo slimību sauc vitiligo. Tā var sākt izpausties jebkurā vecumā, jebkuram cilvēkam. Rīgas 1. slimnīcā to ārstē ar pašām mūsdienīgākajām tehnoloģijām.

Dermatovenerologs Laila Atslēdziņa pastāstīja, ka vitiligo, lai gan nav bīstama dzīvībai, cilvēkam izraisa diskomfortu – baltie plankumi var parādīties uz sejas, rokām, un ne visi spēj pieņemt šādas izmaiņas savā izskatā.

 „Jo agrāk sākt ārstēt vitiligo, jo labāk. Uzsākot ārstēšanu agrāk, ādas pigmentāciju var atjaunot līdz pat 70%, taču diemžēl pilnībā ādas iepriekšējo stāvokli atjaunot ir gandrīz neiespējami,” stāsta speciāliste.

Slimība sākas ar viegli rozā vai pienaini baltu plankumu parādīšanos uz ādas. Pakāpeniski šie plankumi palielinās, iegūst dažādas īpašības, skaidras robežas, tie kļūst apaļas vai ovālas formas. Un bieži vien vitiligo var progresēt ļoti ātri.

 „Ir kāda slavena tumšādaina modele, kurai ir vitiligo. Viņa pieņem sevi tādu, kāda ir. Taču tas neizdodas visiem, tāpēc ārstēšana jāuzsāk, tikko novēroti pirmie simptomi,” – stāsta speciāliste.

Pēc ārstes vārdiem, aprīkojums, kas ir Rīgas 1. slimnīcai ir moderns, ārstniecības iestāde ar to var lepoties.
„Varu teikt, ka mēs veicam ārstēšanu tāpat, kā to dara ASV. Vienīgais, ko mēs nedarām, tās ir šūnu transplantācijas.” – saka ārste.

  Laila Atslēdziņa
  Rīgas 1. slimnīcas
  dermatovenerologs