Rīgas 1. slimnīca aktīvi attīstās. Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikas vadītājas, docentes Irinas Evansas vadībā, darbu uzsāk Sāpju centrs. 
Tā ir vieta, kur cilvēki efektīvi varēs atbrīvoties no sāpēm locītavās, muskuļos un mugurā.
Sāpju centra vadītāja Irina Evansa ir anestezioloģe, kura papildus ir ieguvusi ārsta – algologa specialitāti un stāsta, ar ko nodarbosies viņas komanda.

“.. algologs ir ārsts, kurš izmeklē sāpju iemeslu, nozīmē papildus izmeklējumus un terapiju. Par algologiem strādā ārsti, kuriem jau ir kāda pamata specialitāte. Tie var būt ķirurgi, neirologi, ģimenes un visi pārējie ārsti, kuri ieguvuši atbilstošās zināšanas,” stāsta Irina Evansa.

Algoloģija (gr. algos — sāpes, logos — mācība) — medicīnas nozare, kas pēta asas un hroniskas sāpes, to patofizioloģiju, sāpju mazināšanas metodes, t.i. pretsāpju terapiju, analgētiķus un to darbības mehānismus.

Sāpju speciālisti neirologi galvenokārt izmanto ārstēšanu ar medikamentiem, bet algologi anesteziologi izmanto gan medikamentus, gan veic blokādes.

“Rīgas 1. slimnīcas vadība ar prieku pieņem iniciatīvas, kuras ierosina personāls. Protams, ja dotajam piedāvājumam ir zinātnisks pamats, tas ir izmēģināts un pierādīts. Algoloģija ļoti aktīvi tiek izmantota daudzās pasaules valstīs. Man ir zināšanas un pieredze, savukārt Sāpju centram slimnīcā tika izveidoti visi nepieciešamie apstākļi – ņemot vērā mūsu daudzfunkcionalitāti, mēs varam piesaistīt Sāpju centram jebkuru speciālistu, kurš palīdzēs pacientam atbrīvoties no sāpēm,” stāsta Irina Evansa.

Sāpju centra specializācija būs cilvēka atbrīvošana no nepatīkamām sajūtām mugurā, muskuļos un locītavās. “Piemēram, cilvēkam sāp mugura nieru apvidū.. Mēs, protams, vispirms pārliecināsimies, vai tā nav nieru patoloģija – sūtīsim uz konsultāciju pie nefrologa un, ja viss būs kārtībā, tad sāpju iemesls varētu būt problēmas ar mugurkaulu – un to mēs arī sākam ārstēt. Svarīgi ir ne tikai konstatēt, kur slēpjas patoloģija, bet arī saprast, vai tā atbilst pacientu sūdzībām.

Vēlos atzīmēt, ka, saskaņā ar statistiku, visbiežāk cilvēkiem sāp tieši mugura. Iemesli var būt dažādi un ne vienmēr tie ir ļoti nopietni – bieži vien muguras sāpes rodas slodzes vai pārpūles dēļ, ceļot smagumus, vai caurvēja dēļ, utt. Reizēm ir pietiekami ar fizioterapijas kursa iziešanu vai tabletēm. Sāpes labi ārstē blokādes – mēs ievadām pretiekaisuma medikamentus sāpju avotā. Blokāde sāpes ārstē, nevis vienkārši atvieglo,” stāsta dr. Evansa, kura atsevišķus blokādes veidus braukusi mācīties uz ASV.

Ja trīs mēnešu laikā sāpes neārstē, tās var kļūt hroniskas. “Ja jums kaut kas sāp jau 5-10 gadus, tad nevajag sevi norakstīt, sakot, ka neviens jau jums vairs nespēs palīdzēt. Ja tās nevar izārstēt, tad atvieglot tās var noteikti, ar noteikumu, ka cilvēks vēlas ievērot stingrus ārsta norādījumus,” stāsta anestezioloģe – algoloģe dr.Evansa.

Pacientus pieņem algologi anesteziologi, kuri nosaka blokādes nepieciešamību pēc konsultācijas, pamatojoties uz izmeklējumiem un pacientu sūdzībām.
Visas blokādes ir ārstnieciskas. Blokādes laikā medikaments (hormons, lokāls anestētiķis), fluoroskopijas vai ultrasonoskopijas kontrolē, tiek ievadīts iekaisušā nerva rajonā, līdz ar to samazinās iekaisums un kā sekas tam arī sāpes.

Darba laiki: otrdienas un trešdienas, reģistratūras tālr. +371 67366323