1. augustā apritēja 40 gadi, kopš ķirurģe-ginekoloģe Agnija Caunīte strādā 1. slimnīcā. Viņas darba mūža laikā ginekoloģiskā diagnostika un operatīvā ārstēšana ļoti strauji tehnoloģiski attīstījusies. Ilgus gadus būdama ginekoloģiskās nodaļas vadītāja, daktere Caunīte Rīgas 1.slimnīcā ieviesa modernākās ārstniecības metodes. Vēl aizvien emocionālas dakterei ir atmiņas par Pirmo Pasaules latviešu ārstu kongresu – pieredzes apmaiņa veicinājusi profesionālo izaugsmi. Kaut vai pieminams tas fakts, ka, kopā ar kolēģi Austru Ašitoku, viņas bija pirmās Latvijā, kas veica ginekoloģiskās operācijas laparaskopiski. 
Un gandarījums par paveikto – vesela mamma un pirmo reizi pasauli ieraudzījis jaundzimušais, vesela sieviete – seksuāli laimīga sieva, vesela sieviete menopauzes vecumā un vesela vecmāmuļa mūža nogalē. Viss sievietes dzīves cikls ir ginekologa uzmanības lokā – tā par savu darbu saka Agnija Caunīte.

Ar kādām sūdzībām visbiežāk pacientes ierodas pie ginekologa?

Sākot ar nesaprotamām sāpēm “zem nabas” un beidzot ar nopietnām saslimšanām: endometriozi, adenomiozi, dzemdes audzējiem un urīnceļu iekaisumiem. Ārstējam visu, turklāt veiksmīgi. Ārstēšanas veidu izvēle ir atkarīga no individuālām īpatnībām, vecuma, tā, vai atrodamas arī citas saslimšanas. Galvenais ir savlaicīgi vērsties pie ārsta. Jo ilgāk slimība ir ielaista, jo grūtāk ar to cīnīties.  

Kā atšķiras ārstēšana Rīgas 1. slimnīcā no citām klīnikām?

Varētu teikt, ka mēs esam tautas slimnīca ar augstu, pat elitāru līmeni: ārstu rīcībā ir operāciju bloks ar vismodernāko medicīnisko aprīkojumu, jaunākās paaudzes vizuālās diagnostikas aparatūra, draudzīga cenu politika un prasmīgs personāls. 

Kāda veida sieviešu veselības problēmu gadījumos palīdzēsiet?

Ārstējam infekcijas un iekaisumus. Diagnozi uzstādīt palīdz tepat slimnīcā pieejamie diagnostiskie izmeklējumi – sākot no ultrasonogrāfijas, rentgenogrāfijas līdz datortomogrāfijai vai magnētiskajai rezonansei. Aprīkojums ļauj atklāt pat vismazākās cistas!

Mēs palīdzam risināt urīna nesaturēšanas problēmas, endometriozi (olnīcu, vēderplēves vai olvadu), kas bieži ir neauglības iemesls. Manipulācijai nepieciešama stacionāra ārstēšana. 

Ārstēšana katrai sievietei tiek nozīmēta individuāli. Arī miomas gadījumā ir rādījumi, kas liecina par labu operācijai, un ir rādījumi, kas to neļauj veikt. Esam pieredzējuši ārsti, katrai sievietes veselības problēmai atradīsim pareizo risinājumu.

Rīgas 1.slimnīcā pieejamas arī valsts apmaksātas ginekoloģiskas operācijas. Kā operējat?

Ķirurģija attīstījusies mazinvazīvā virzienā, netiek veikti lieli iegriezumi, tāpēc pacientam operācijas palikušas mazāk sāpīgas, kļuvis vieglāks un īsāks atveseļošanās process. Pat pēc smagas operācijas paciente jau pirmajā diennaktī var piecelties un staigāt.
Pēc šādām operācijām sievietēm nav pēcoperāciju rētu, savukārt atveseļošanās periods tiek maksimāli samazināts.

Nodrošinām pacientu diennakts uzturēšanos stacionārā pēc remonta atvērtajā ginekoloģiskajā nodaļā, kur pieejamas ērtas divvietīgas palātas, kā arī paaugstināta komforta palāta un palāta pacientēm ar īpašām vajadzībām. Nepieciešamības gadījumā pēcoperācijas uzraudzību varam nodrošināt slimnīcas modernajā intensīvās terapijas nodaļā. 

Vai sniedzat palīdzību pacientēm, kuras vēlas dzemdēt bērnu?

Kā jauna ārste es sāku strādāt dzemdību nodaļā, pusi dzīves pavadīju nakts dežūrās. Sagaidīt mazuli ienākam pasaulē ir tāda laime! Mani ļoti priecē, kad mūsdienās mums, ginekologiem, izdodas īstenot mazu brīnumu – atgriezt sievietēm veselību un ļoti bieži nodrošināt to, ka viņām izdodas dzemdēt bērnus. Reizēm uzzinu, ka mana bijusī paciente, ar kuru esam gājušas smagu ārstniecības ceļu, dzemdējusi jau trešo (!) mazuli. Par spīti tam, ka šīs dāmas gadījumā neviens, izņemot mūs abas, neticēja tam, ka ārstēšanai būs kādi panākumi. Un paldies Dievam – mums viss izdevās.

Kādas sieviešu saslimšanas mūsdienās sastopamas visbiežāk?

Pirmajā vietā ir dažādas iekaisumu slimības un to sekas: neauglība, menstruāciju cikla traucējumi… Ļoti biežas diagnozes ir dzemdes mioma un endometrioze, olnīcu cistas. Bet ir svarīgi saprast, ka katrai sievietei pat līdzīgas saslimšanas izpaužas citādi. Standarta nav, ārstēšanas algoritms ir atkarīgs no konkrētās situācijas. 

Mani nomāc viens: reizēm atnāk sievietes, kuras piecas gadus nav bijušas pie ginekologa. Tā ir neapdomīga rīcība! Padomājiet – Latvijā no dzemdes kakla vēža katru gadu mirst sievietes… Tā ir briesmīga slimība, kas sākuma stadijā norit bez simptomiem līdz pat brīdim, kad palīdzēt reizēm ir ļoti grūti. Bet onkoloģijā sākuma stadijas ir ārstējamas!

Tāpēc no sirds iesaku: dārgās dāmas, nāciet pie ginekologa reizi gadā!

Rīgas 1.slimnīcas ginekologu e-kalendārs Šarlotes poliklīnikā, pieejams ŠEIT
Rīgas 1.slimnīcas ginekologu e-kalendārs Bruņinieku poliklīnikā, pieejams ŠEIT

Poliklīnikas reģistratūras tālrunis: 67366323