Latvijas basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis piedzīvoja nepatīkamu kritienu, kā rezultātā viņam konstatēts ceļgala krustenisko saišu plīsums. Kā stāsta Rīgas 1. slimnīcas traumatologs ortopēds Georgs Pelēcis, šāda problēma var piemeklēt ne tikai sporta zvaigznes. Nejauši traumējot kāju, cilvēks, kurš ar sportu nenodarbojas ikdienā, var nepievērst pietiekošu uzmanību saišu plīsumam un pēc vairākiem gadiem ārstēt meniskus, atrozes un citas ceļu locītavu problēmas.

Nokritu, atguvos, un tagad sāp celis

Krusteniskās saites atrodas pašā ceļa locītavas centrā un kalpo kā rotācijas ass, tās modelē ceļa locītavas pareizu kustību. Galvenā problēma, ar ko cilvēki saskaras, pārraujot krusteniskās saites, ir biomehānikas traucējumi un ceļa locītavas nestabilitāte. Ir sajūta, ka celis ir izmežģīts, nav iespējama pilnvērtīga koordinēta slodze.

 “Kad notiek krustenisko saišu plīsums, tas pats par sevi nesadzīst. Ja saite ir pārrauta, tad atslodze vai stabilizācija vien nevar palīdzēt,” situāciju komentē Georgs Pelēcis.

Simptomi, kas signalizē par problēmu:

  • asas sāpes un krakšķis traumas brīdī,
  • ceļa locītavas funkciju traucējumi,
  • tūska,
  • hemartroze (asins uzkrāšanās locītavā),
  • pēc noteikta laika asās sāpes rimstas, bet saglabājas diskomforta sajūta,
  • nestabilitātes sajūta ceļa locītavā pie slodzēm.

“Cilvēkiem, kuri parasti daudz sporto un kuriem ir labi attīstīta muskulatūra, krustenisko saišu plīsums var būt gandrīz bez simptomiem. Celis ir nestabils “izlec no vietas” skriešanas laikā un pie asiem pagriezieniem, bet bieži īpašu sāpju nav. Ir gadījumi, kad nav pat nestabilitātes. Un ir profesionāli sportisti, kuri var trenēties bez krusteniskās saites,” skaidro ārsts.

Situācijas bīstamība slēpjas apstāklī, ka nestabilitātes brīdī tiek bojātas citas locītavas struktūras – skrimslis, kas neatjaunojas, kā arī meniski. Tātad sākumā cilvēks gūst krustenisko saišu plīsumu, bet laika gaitā skrimšļa vai meniska plīsumu, un problēmas vairojas.

 “Cilvēks var gadiem dzīvot bez krusteniskās saites, bet pēc 3-5 gadiem notiek locītavas deformācija. Izteikti bojāts skrimslis ir pavisam cita līmeņa operācija,” skaidro traumatologs ortopēds.

Ne vienmēr jāoperē

Plīstot krusteniskajai saitei, locītavā parasti sakrājas daudz asins. Ar sāpēm un acīmredzamu pietūkumu cilvēks dodas pie traumatologa, kur viņam tiek veikta punkcija. Ja ceļa locītavā ir daudz asins, tad ir pamatotas aizdomas, ka noticis krustenisko saišu plīsums, bet precīzai diagnostikai pacients tiek nosūtīts uz magnētiskās rezonanses izmeklējumu.

“Protams, tiek ņemts vērā cilvēka vecums, ceļa skrimšļa stāvoklis. Ir situācijas, kad saiti neoperē. Piemēram, ja cilvēks jau ir cienījamā vecumā un nenodarbojas ar sportu, tad ieteicama fizioterapija, ar mērķi nostiprināt augšstilba muskuļus.

Kaut gan, katra pacienta gadījums ir stipri individuāls. Man ir bijis septiņdesmitgadīgs pacients, kurš vēl aizvien kāpj kalnos un nodarbojas ar aktīvajiem sporta veidiem. Un mēs viņu operējām,” ar savā ārsta praksē pieredzēto dalās dr. Pelēcis.

Ārstēšanas mērķis ir novērst ceļa locītavas nestabilitāti

“Ar spinālo narkozi ceļa apvidū izveidojam trīs iegriezumus. Visbiežāk kā transplantātu izmantojam cīpslas, kas atrodas ceļa locītavas rajonā, no kurām izveidojam krustenisko saiti. Jauno “saiti” nostiprina ar īpašiem implantiem. Operācija ilgst aptuveni vienu stundu. Viss ir atkarīgs no tā, vai nav papildu problēmas” – tā par savu darbu, veicot krustenisko saišu operāciju, stāsta Georgs Pelēcis.

Pēc operācijas jālieto īpaši pārsēji. Operācijas dienā cilvēks var pārvietoties, bet ar kruķu palīdzību. Otrajā mēnesī jau var pārvietoties bez kruķiem, peldēt, braukt ar velosipēdu. Paralēli jāveic intensīvs fizioterapijas kurss rehabilitologa uzraudzībā. Trešajā mēnesī atļauts viegls skrējiens, bet nozīmīgas sporta slodzes (viss, kas saistīts ar lēkšanu un pagriezieniem) ir atļautas ne ātrāk kā pēc 7-9 mēnešiem.

Mazinvazīvas – pacientam saudzīgas operācijas

Rīgas 1.slimnīcas traumatologi ortopēdi pieredzi uzkrājuši, sniedzot neatliekamo palīdzību, šobrīd veic plānveida ārstēšanu. Slimnīcā pieejamais modernais operāciju bloka aprīkojums ļauj operēt pacientus saudzējoši, bez lieliem griezumiem, traumatoloģijas pacientiem piedāvājot:

  • locītavu, saistītu ar saišu, skrimšļu, menisku bojājumiem, artroskopisku ārstēšanu,
  • pēdas problēmu,
  • kaulu locītavu traumu seku ārstēšanu.

Artroskopiska ceļa locītavas krustenisko saišu rekonstrukcija Rīgas 1.slimnīcā iespējama kā daļēji valsts apmaksāts pakalpojums, tam nepieciešams ģimenes ārsta vai traumatologa nosūtījums. Valsts neapmaksā implanta vērtību, kas jāsedz pašam pacientam.