„Izmazgā ausis!” – tā mēs dažreiz sakām cilvēkiem, kuri bieži kaut ko pārjautā, cerībā, ka mūs sadzirdēs.Taču patiesībā tam, lai cilvēks nebojātu savu dzirdi, ir jādara tieši pretējais – ausis nav jāmazgā. Ja nu vienīgi tikai jāattīra no sēra. Par dzirdes orgānu slimībām un to, kāpēc ausis nedrīkst (jā, jā, nedrīkst!) tīrīt ar higiēniskajiem kociņiem, pastāsta Rīgas 1. slimnīcas ārsts – otolaringologs Valdis Dambergs.

10% cilvēku cieš no sēra korķiem
Ausu sērs ir nepieciešama parādība. Tas attīra un dezinficē mūsu dzirdes orgānus.  Periodiski ausis pašattīrās no sēra un rodas jauns. Tas var būt gan sauss, gan mitrs, ko ir saistīts ar ģenētiku, bet ir slikti, ka tā nav pavisam. Taču ir vēl sliktāk, kad tā ir pārāk daudz. Dažiem cilvēkiem ausis ir izvietojušās tā, ka pašattīrīšanās no ausu sēra ir traucēta. Piemēram, pārāk šaura ausu kanāla dēļ. Viens sēra slānis uzklājas otram, un pakāpeniski veidojas sēra korķis.

Tie, kas vismaz reizi dzīvē ir saskārušies ar šo problēmu, zina, cik tas ir nepatīkami: šķiet, ka ausī kaut kas spiež, trokšņo, ir pastāvīgs diskomforts. Pēc ūdens procedūrām rodas kurluma sajuta. Ļoti bieži cilvēki ar šo problēmu cenšas tikt galā pašu spēkiem.

Tīra ausis ar higiēniskajiem kociņiem, ko darīt nedrīkst.
Patiesībā ieradums tīrīt ausis ar kociņiem, kas tautā iesaukti par ausu kociņiem, ir daudziem, pat tiem, kuri necieš no sēra korķiem, bet gan vienkārši vēlas, lai ausis vizuāli būtu tīras.

“Ja uzmanīgi palasām etiķeti, tad veikalā nopērkamie kociņi nepavisam nav paredzēti ausīm, bet gan kosmētikai, lai to uzklātu vai noņemtu.”

Ar tiem var arī apstrādāt brūces, piemēram, ar briljantzaļo. Bet tos nekādā gadījumā nevajadzētu lietot ausīm. Un, jo vairāk, pūlēties ar tiem kaut ko iztīrīt. Starp citu, uz iepakojuma ļoti bieži ir rakstīti brīdinājumi par to, ka šo kociņu bāšana ausīs vai degunā ir aizliegta. Tomēr daudzi uzskata, ka ausis ir jātīra, ignorējot jebkādus aizliegumus un brīdinājumus.

Tad ko, ausis vispār nav jāmazgā?
Ar īpašiem palīglīdzekļiem – nē. Katru dienu tas noteikti nav jādara. Tāpēc mūžīgais atgādinājums „izmazgā ausis!” nav īpaši korekts. Attīrīšanai no sēra nav nekādas jēgas. Tieši sērs arī ausis tīra. Vai jūs kādreiz esat redzējuši suni vai kaķi, kas mazgā ausis? Nē. Šiem dzīvniekiem problēmas ar ausīm nav sastopamas tik bieži, kā cilvēkiem.

“Ausis ir pietiekami izmazgāt no ārpuses tad, kad mazgājat galvu. Bet, ja grib izmazgāt auss gliemeni, tad ausis jātīra ne dziļāk par rādītājpirksta galu.
Tāpat, ja ūdens iekļūst ausīs, tas nav jāmēģina dabūt ar kādiem īpašiem priekšmetiem. Palēkājiet uz vienas kājas, noliecot galvu uz to pusi, kur nepieciešams (atkarībā no tā, kurā ausī ūdens iekļuvis), un tas pats iztecēs. Ja neiztek, tad labāk vērsieties pie ārsta.”

Ar kociņu var pārdurt bungādiņu.
Un tās, starp citu, ir plānākas par papīru! Tad var iedzīvoties gan dzirdes zudumā, gan dažādās infekcijās. Jo auss ir ļoti sarežģīts un svarīgs orgāns. Pirmkārt, ar ausu palīdzību mēs varam dzirdēt. Otrkārt, tas ir faktiski ceļš uz mūsu galvas iekšieni.

“Ja ausis patstāvīgi neattīras no sēra korķa, tad pēc palīdzības jāvēršas pie ārsta – otolaringologa. Ausu attīrīšanas procedūras jāveic regulāri.”

Dažreiz pie ausu problēmām vainojams deguns.
Ausis ir ļoti cieši saistītas ar degunu, ar blakusdobumu un kanālu, kas saista vidusausi un rīkli (Eistāhija kanāls). Tādēļ, lai ausis nesāpētu (tas ir īpaši svarīgi bērniem), degunam jābūt tīram. Un reizēm nav citas izvēles, kā vien ārstēt vienkāršu saaukstēšanos, lai cīnītos ar ausu sāpēm. Taču tas jādara tikai pēc ārsta konsultācijas. Turklāt maziem bērniem vēl jāpārbauda adenoīdu klātbūtne.

Ausu sāpju gadījumā vienmēr jādodas pie ārsta.
Pilnīgi noteikti! Pirmo pusstundu jūs vēl var glābt pretsāpju līdzekļi. Taču vēlams jau tajā pašā dienā parādīt ausi ārstam – speciālistam. Īpaši, ja runa ir par bērniem. Tāpēc, ka ausu slimību komplikācijas var sākties zibenīgā ātrumā. Ja neārstē ausu sāpes, tad tur var būt gan katarālais vidusauss iekaisums, gan strutas. Tādējādi var arī pārplīst bungādiņa, bet tās plīšanas gadījumā dzirdi zaudē 40-50% cilvēku. Lai atjaunotu plīsušu bungādiņu, ir nepieciešama nopietna operācija. Un tā ne vienmēr izdodas.

“Tāpat ausis ir saistītas ar centrālo nervu sistēmu un smadzenēm, tāpēc neārstētas sāpes var beigties ar meningītu. Laikos, kad nebija antibiotiku, vislielākā mirstība bija tieši LOR lauciņā, un tas tāpēc, ka saaukstēšanās rezultātā sākās komplikācijas ausīs, kas pēc tam pārgāja uz galvu.”

Vai ausu sāpēm nepieciešamas antibiotikas – to pateiks tikai ārsts. Katrs gadījums ir individuāls! Tāpēc, ka sāpes var radīt ausu augoņus, kas jāarstē ar citām metodēm.

Dzirdes aparātus nav vērts iegādāties pēc reklāmas
Ļoti daudz pacientu, jo īpaši vecāka gadagājuma, izvairās no ārstiem un nodarbojas ar pašārstēšanos: smērē ausīs ziedes, silda tās, liek tajās vati ar kalanhoju. Tā rezultātā slimība tiek ielaista, jāārstē ir ilgāk.

Vēl viena problēma – vājdzirdīgi cilvēki domā, ka ir pietiekami iegādāties jebkuru dzirdes aparātu, ko rāda reklāmā, un tad dzīve kļūs krāsaināka. Bet ar dzirdes aparātiem ir tāpat, kā ar brillēm, tie īpaši jāpiemeklē un jāpiemēro. Vispirms jāsaprot, kāpēc dzirde zūd. To iespējams saprast, veicot īpašu procedūru pie otolaringologa – audiometriju. Balstoties uz ārsta slēdzienu īpašā laboratorijā arī izgatavo dzirdes aparātu.

Tāpēc jebkuru ausu problēmu gadījumā nevajag gaidīt, kamēr tās pašas pāries. 

Meklējiet palīdzību pie ārsta – speciālista.

Visas Rīgas 1.slimnīcas LOR procedūras ir apskatāmas TE

Saņemt profesionāla otolaringologa konsultāciju un veikt visas nepieciešamās izmeklēšanas var Rīgas 1. slimnīcā

Reģistratūras tālrunis: +371 67366323.