Reproduktīvā veselība nozīmē piepildītas seksuālās dzīves iespēju, spēju radīt bērnus un iespēju izlemt, kad un cik bieži to darīt. Tā nozīmē sievietes tiesības būt mātei.
Uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par sievietes veselību, atbild 1. slimnīcas ginekoloģijas nodaļas vadītāja Sanda Reinika.

– Bērna piedzimšana ir brīnums, ko noteiktā dzīves posmā piedzīvo lielākā daļa daiļā dzimuma pārstāvju, bet reizēm ieņemt bērnu šķiet kā mistiska veiksmes un ģenētikas kombinācija, kas daudzām jaunām un it kā veselām sievietēm pārvēršas par sāpīgu tēmu…
Kad pie vainas ir olvadi…
– Bieži vien sievietes sāk nervozēt, teiksim tā, priekšlaicīgi. Tikai tad, kad ir pagājis gads, kopš pārim, regulāri dzīvojot dzimumdzīvi, neiestājas grūtniecība, jāveic izmeklēšana. Gadās tā, ka spēcīgais stress, kuru piedzīvo pāris tik ļoti vēloties tikt pie bērna, ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc viņiem nekas nesanāk. 
Žurnālā “Human Reproduction” publiskots amerikāņu zinātnieku pētījums, kurā novēroti 400 pāri, kas centušies ieņemt bērnu. Pētījuma rezultāts apstiprināja pieņēmumu, ka sievietēm ar augstu alfa – amilāzi (stresa rādītāju), iespēja ieņemt bērnu bija par 29 procentiem zemāka, nekā sievietēm ar normāliem rādītājiem. 
Bet, ja pagājis gads, pat vairāki, bet stārķis kā nelido, tā nelido?
– Sieviete ir kā dzīvības koks: viņai ir saknes, zari un lapotne. Ja kāds zars ir aizlūzis, tas jāatrod un jāsalabo. Tieši ar to nodarbojamies mēs, Rīgas 1. slimnīcas ginekologi, savā darbā pielietojot modernākās metodes, rūpējoties par sievietes veselību.
Viens no pirmajiem un svarīgākajiem izmeklējumiem ir olvadu stāvokļa un funkcionēšanas pārbaude. Olvadu nosprostošanās ir viena no biežāk sastopamajām problēmām, ar kurām saskaras sievietes, kuras vēlas kļūt par māmiņām.
Kā šī pārbaude notiek?
– Histerosalpingogrāfijas – olvadu izmeklējumu var veikt ar ultraskaņas palīdzību vai rentgena kontrolē. Koncepcija viena, dzemdē tiek ievadīta kontrastviela, kas caur olvadiem nokļūst vēdera dobumā.  USG jeb ultrasonogrāfijas gadījumā izmeklējums tiek veikts ar ultraskaņas palīdzību un olvadu caurlaidība šajā gadījumā tiek izmeklēta ar īpašu putu palīdzību. Procedūra ir ātra, droša un nesāpīga, sieviete izmeklējuma laikā pati monitorā redz plūsmu pa olvadiem.. 
Otras metodes gadījumā dzemdē ievadītā kontrastviela tiek fiksēta rentgena kontrolē. Ja kontrastviela caur olvadiem nenokļūst vēdera dobumā, tas nozīmē, ka olvadi ir aizsērējuši. Kontrastviela dzemdē liek ievadīta ar spiedienu, tādējādi likvidējot sīkus saaugumus. Bijuši gadījumi, kad pacientei pēc izmeklējumiem nozīmēta operācija, bet pagājis laiks un izrādās, ka sieviete jau ir stāvoklī! Manipulācija “izskaloja” olvadus, atrāva tos vaļā, radīja skaidrību par situāciju noņemot stresu, un nekādu operāciju vairs nevajag. Tā notiek.
Bet, ja atklājas nopietnākas problēmas, un operācija ir nepieciešama?
– Mēs, Rīgas 1. slimnīcā, veicam diagnostisko laparaskopiju, kas ir viena no mūsdienīgām vēdera dobuma un mazā iegurņa orgānu izmeklēšanas metodēm. Operācijas laikā vēderā veic trīs nelielus iegriezumus, tajos ievieto teleskopa caurulīti, pieslēgtu augstas izšķirtspējas videokamerai, un manipulācijas veikšanai nepieciešamos manipulatorus.
Uz operāciju zāles monitora, augstas izšķirtspējas attēla palielinājumā, ārsts var apskatīt orgānus no iekšienes (diagnostiskā laparaskopija), bet nepieciešamības gadījumā arī atbrīvot no konstatētajām patoloģiskajām izmaiņām (operatīvā laparaskopija).
Šī mazinvazīvā jeb pacientu saudzējošā metode plaši izmantojama ginekoloģiskajā ķirurģijā: likvidējot labdabīgu un ļaundabīgu vēdera dobuma un mazā iegurņa audzējus, olvadu operācijās ārpusdzemdes grūtniecības gadījumā, olvadu caurlaidības atjaunošanas operācijās, dažādu olnīcu cistu atdalīšanā u.c., parasti otrajā dienā pēc operācijas paciente dodas mājās.
Mioma: ko darīt?
– Mioma ir labdabīgs audzējs dzemdes muskuļu slānī, šķiedru mudžeklis mezgla formā. Tas var izveidoties uz dzemdes ārējās virsmas, paplašināties un veidot spiedienu uz apkārtējiem orgāniem: urīnpūšļa, taisnās zarnas. Bet tā var veidoties arī dzemdes iekšienē vai ieaugt tās sieniņā. Mioma ir asinskāra un bieži agresīva, tā burtiski no sievietes izsūc visas sulas – mēnešreizes šādā situācijā pārvēršas ellē!
Miomai parasti ir tendence augt, tāpēc nepieciešams regulāri sekot līdzi izmēra palielināšanās dinamikai. Mēs pacientēm iesakām savlaicīgi veikt operāciju, kuras laikā tiek noņemts sievieti mokošais mezgls. Ja nav veidojuma, nav problēmu.
Vai bieži tiek aktualizēts jautājums par dzemdes izņemšanu?
– Tad, ja runa ir par ielaistu slimības formu: ar smagu sāpju sindromu, spēcīgu asiņošanu, anēmiju, dzemdei blakus esošo orgānu funkciju traucējumiem. Protams, ja vēl pastāv onkoloģiski draudi, tad tā ir galvenā problēmas risināšanas metode.
Labā ziņa ir, ka intīmā ziņā pēc operācijas sievietei nekas nemainās, partneris izmaiņas jūsu organismā nejūt.
Kā pamanīt, ka dzemdē izveidojusies mioma?
Var arī gadīties, ka sūdzību nav un mioma var tikt atklāta tikai profilaktiskas apskates laikā.
Parasti miomas gadījumā ir spēcīga menstruālā asiņošana, sāpes vēdera lejasdaļā. Liela izmēra miomas veidošanās gadījumā sievietes sūdzas par urinācijas traucējumiem, aizcietējumiem, jo mioma nospiež urīnpūsli un taisno zarnu, apgrūtinot to darbību.

Ja jums ir sūdzības, tad nevilcinieties ar došanos pie ginekologa. Jo agrāk atklāsim miomu, olnīcu problēmas vai citas saslimšanas, jo labāks būs ārstēšanas rezultāts.
Pierakstīties konsultācijai pie Rīgas 1.slimnīcas ginekoloģiem iespējams, tiešsaitē:
Bruņinieku poliklīnika ŠEIT
Šarlotes poliklīnika ŠEIT
vai zvanot uz 1.slimnīcas reģistratūras tālruni +371 67366323