Par trūci liecina pēkšņas, stipras sāpes cirkšņa vai nabas apvidū. Lai konstatētu iemeslu, jāveic ultrasonoskopija vai vēdera dobuma datortomogrāfija, taču palielu trūci ārsts dažkārt var ne vien sataustīt, bet pat pamanīt.

Kas ir trūce?

Trūce ir iekšējo orgānu vai dziļo audu izspiešanās organisma vājākajās vietās zem ādas, muskuļos vai ķermeņa dobumos pa patoloģiski paplašinātām vēdera sienas spraugām, ko dēvē par trūces vārtiem. Savukārt izvelvētais veidojums ir t.s. trūces maiss, kurā nonāk tuvumā esošie vēdera dobuma orgāni – tievā vai resnā zarna, urīnpūslis, kuņģis, taukplēve u.c. Tas ir sataustāms, pamanāms un nepievilcīgs izcilnis, kas palielinās, piepūšot vēderu vai klepojot. Jūtamas arī trulas, velkošas sāpes.

Ja izkritušie orgāni vai audi iesprūst, tiek kavēta iespiesto orgānu apasiņošana, un audi pakāpeniski iet bojā. Par to liecina sāpes, slikta dūša, vemšana, vēdera aizcietējumi un pūšanās, nespēks, paātrināts pulss.

Mēdz gadīties, ka trūces vārti paplašinās un trūces maisā nonāk arvien vairāk orgānu. Vislielākais risks ir nabas un cirkšņa trūces gadījumā.

Trūce ir bojājums vēdera sienā, vienīgā ārstēšanas iespēja ir operācija.

Trūci vēlams operēt vēlams savlaicīgi, lai laikus izslēgtu akūtas operācijas iespējamo sarežģījumu risku.

Cirkšņa trūces plastika

ir viena no visbiežāk pielietojamām manipulācijām vispārējā ķirurģijā. Ir vairākas cirkšņa trūces plastikas tehnikas, kuras visas var iedalīt mazinvazīvās laparoskopiskās un atvērtās cirkšņa trūces plastikas.

Laparoskopiskā cirkšņa trūces ķirurģija, kas pazīstama arī kā TAPP (transabdominālā preperitoneālā), ir minimāli invazīva ķirurģiska metode, ko izmanto cirkšņa trūces labošanai. Šajā procedūrā tiek veikti nelieli iegriezumi vēdera sienā un tiek ievietots laparoskops (plāna, elastīga caurule ar kameru), lai sniegtu ķirurgam vizuālus norādījumus.

TAPP operācijas laikā ķirurgs piekļūst trūcei no vēdera iekšpuses. Tiek pacelta vēderplēve un uz trūces defekta uzlikts sietveida plāksteris, lai nostiprinātu trūces vietu un novērstu atkārtošanos. Tīkls tiek fiksēts vietā ar šuvēm, skavām vai ķirurģisko līmi.

  • mazākas pēcoperācijas sāpes – TAPP parasti rada mazāk sāpju un diskomforta, salīdzinot ar atvērta tipa konvenciālo operāciju, jo laparaskopiskas operācijas veikšanai nepieciešami mazāki iegriezumi un līdz ar to, ir mazāk traumētu audu,
  • ātrāka atveseļošanās- pacienti, kuriem veikta TAPP, atveseļojas ātrāk, jo mazāki iegriezumi rada mazāku rētu veidošanos un pēcoperācijas komplikāciju skaitu,
  • samazināts infekcijas risks – laparoskopiskās operācijas laikā nelielais audu bojājums samazina iegriezuma vietas infekciju risku,
  • divpusējas ārstēšanas iespēja – dažos gadījumos laparoskopiskās TAPP laikā var labot cirkšņa trūces abās pusēs.

Tādi faktori kā trūces lielums, pacienta vispārējais veselības stāvoklis un ķirurga pieredze nosaka piemērotāko ķirurģisko pieeju. Ķirurgs konsultācijas laikā novērtēs Jūsu konkrēto stāvokli un ieteiks piemērotāko ārstēšanas veidu.

Kāpēc izvēlēties rīgas 1. slimnīcas ķirurģijas klīniku:

Mūsu prioritāte ir uz pacientu vērsta aprūpe, saviem pacientiem nodrošinot vislabākos terapeitiskos rezultātus.

Ieguvums izvēloties Rīgas 1.slimnīcas ķirurgus:

  • droša ārstēšana, ko veiks ķirurgi ar lielu klīniskā darba pieredzi,
  • mūsdienīgas iekārtas – ārstu speciālistu rīcībā ir modernas iekārtas un tehnoloģijas, kas nodrošina precīzu vizualizāciju un ārstēšanu,
  • personalizēti ārstēšanas plāni, kas tiek pielāgoti katra pacienta individuālajām vajadzībām, nodrošinot visaptverošu un personalizētu aprūpe visa procesa laikā,
  • empātija. Mēs saprotam, ka ķirurģiska ārstēšana var būt emocionāla pieredze. Mūsu slimnīcas Ķirurģijas klīnikas personāls ir gatavs palīdzēt un sniegt pārliecību katrā solī.

KĀ NOTIEK OPERĀCIJA?

Operāciju, kas atkarībā no trūces lieluma ilgst aptuveni 30–60 minūtes, veic vispārējā narkozē. Caur trim 5–10 milimetru iegriezumiem vēdera priekšējā sienā ievada darba instrumentus un speciālu ierīci, kam piestiprināta miniatūra videokamera, lai redzētu vēdera dobumā notiekošo. Attēls nonāk uz datora monitora, un ārsts var veikt nepieciešamās darbības.

Ķirurgs atslāņo vēdera plēvi, vēdera dobumā ievelk trūces maisu un vēdera sienu nostiprina ar speciālu tīkliņu un skavām vai bioloģisko līmi. Tā ar laiku uzsūcas, ir organismam nekaitīga, mīksto audu traumatisma risku novērš līdz minimumam un samazina sūdzības pēc operācijas.

Operējot laparoskopiski, ķirurga instrumentiem brīvi jāpiekļūst nepieciešamajiem orgāniem un jābūt labai redzamībai datora monitorā. Tāpēc vēdera dobums nedrīkst būt saplacis. Lai to nodrošinātu, vēdera dobumu piepilda ar ogļskābo gāzi, bet tā iespaido sirds un plaušu darbību. Tāpēc laparoskopisko metodi neizmanto, ja ir ļoti liela trūce vai pacientam ir nopietnas sirds vai plaušu patoloģijas. Tad alternatīva ir tradicionālā operācija.

PĒC OPERĀCIJAS

Pēc laparoskopiskās operācijas bieži vien jau pēc dažām stundām drīkst celties. Ja pašsajūta ir laba, mājās var doties tās pašas dienas vakarā vai nākamajā rītā. Pārsējus noņem 7.–8. dienā pēc operācijas. Aptuveni pēc divām nedēļām jau var atgriezties ierastajā dzīves ritmā, pakāpeniski palielināt slodzi, un nav nepieciešama rehabilitācija.

Salīdzinot ar parasto metodi, pēc laparoskopiskās operācijas nav arī kosmētisku defektu – par nelielajiem iegriezumiem atgādina vien neuzkrītošas rētiņas. Pēc laparoskopiskās operācijas trūces tajā pašā vietā gandrīz nekad vairs neatkārtojas.

Piesakies konsultācijai

Piesakies pa tālruni

Maksas OPERĀCIJU IZMAKSAS:

EUR 1300,00

(cenā iekļauts: uzturēšanās dienas stacionārā, anestēzija, operācija)