Lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību ādas veselībai periodā, kad palielinās ultavioletā starojuma intensitāte, tika organizēta bezmaksas dzimumzīmju pārbaude. Publiska pasākuma mērķis ir mazināt saslimstības ar melonomu riskus un iesaistīt pacientus savas veselības veicināšanas un slimību profilakses procesos.

Bezmaksas dzimumzīmju pārbaudi veica Dermatoloģijas un STS klīnikas ārsti dermatologi venerologi Jelizaveta Pavlova, Liāna Žarinova, ārste stažiere Terēze Pavloviča, rezidentes Diāna Druse un Nataļja Maiboroda.

Dermatologi primārai apskatei izmantoja manuālu dermatoskopu, kas nodrošina 10-15 reizes lielāku palielinājumu, nekā neapbruņota acs. Metode ļauj atklāt veidojumus, kas klīniski nav pamanāmi agrīnās stadijās.

Kaut arī skaitliski maz, tomēr dažiem no 90 cilvēkiem, kuri bija ieradušies veikt pārbaudi, tika atrasti arī tādi veidojumi, kuriem jāveic padziļināta izmeklēšana. Šādos gadījumos dermatologi piedāvā veikt izmeklējumus, izmantojot klīnikas digitālās  dermatoskopijas iekārtas. Ar šīm tehnoloģijām var detalizēti aplūkot ādu un tās veidojumus līdz pat 100 reižu palielinājumā, kā arī iegūt ādas pigmentveidojumu digitālus uzņēmumus, veikt to datorizētu analīzi, dokumentēšanu un uzglabāšanu. Iegūtos attēlus iespējams piesaistīt ķermeņa apgabaliem, lai samazinātu laiku un uzlabotu precizitāti, veicot atkārtotus izmeklējumus.

Lielāko nedrošību pārbaudes apmeklētājiem radījuši ar novecošanos saistīti ādas krāsas pigmentācijas laukumi un papilomas. Apskates laikā dermatologi sniedza skaidrojumu, kā iespējams ar izmaiņām ādā radušos diskomfortu novērst, par terapijas riskiem un iespējām, piedāvājot tālāko rīcības plānu.

Lēmuma par terapiju pieņemšanā jāiesaistās pašiem pacientiem, lai balstoties uz skaidri saprotamu informāciju, kopīgi ar ārstu sasniegtu labāko rezultātu.

Veselības pārbaudes veicina pacientu izglītošanu, dzīvesveida un paradumu maiņu, lai radītu iespēju katram cilvēkam pastiprināt kontroli pār savu veselību un uzlabot to.