Rīgas 1.slimnīca ir daudzprofilu ārstniecības iestāde, šobrīd strādā pilnā apjomā, piedāvājot pacientiem sākot no mūsdienīgas, augstas izšķirtspējas attēlu diagnostikas un beidzot ar sarežģītu ķirurģisko ārstēšanu.

Galvenie mērķi, uz kuriem virzās mūsdienu ķirurģija, ir – ārstēt ātrāk, mazāk sāpīgi, mazāk traumatiski, kosmētiski, un panākt pacienta ātrāku atgriešanos darbā un ierastajā dzīves ritmā. Rīgas 1.slimnīcas ķirurgi aktīvi seko un ievieš pasaulē modernākās metodes, izmantojot slimnīcas operāciju blokā pieejamo jaunākās paaudzes aprīkojumu un augsti kvalificēta (asistējošo ķirurgu, anesteziologu, operāciju māsu) personāla pieejamību.

Vakar tika veikta pirmā slimnīcā barības vada ahalāzijas operācija ar pacientam mazāk traumatisko laparoskopijas metodi. Ahalāzija – tā ir apakšējā barības vada slēdzējmuskuļa spazma. Šādas operācijas Latvijā tiek veiktas ar tradicionālu pieeju un tikai 5-6 operācijas gadā. Rīgas 1.slimnīcā turpmāk piedāvāsim saviem pacientiem barības vada ahalāzijas operācijas laparoskopiski.

37 gadus veca paciente tika uzņemta ar sūdzībām par gremošanas traucējumiem, kā rezultātā tika nozīmēta barības vada atbrīvošanas (korekcijas) operācija. Operācijas ilgums bija 1 st. 30 min. Paciente jūtas labi, dienu pēc operācijas tika izrakstīta no stacionāra. Operāciju veica dr.Vjačeslavs Popkovs (fotoattēlā pirmais no kreisās puses), operāciju māsa Jeļizaveta Doroško, asistēja dr. Ilmārs Tračums.

LAPAROSKOPIJA – operācija ar nelieliem griezumiem vispārējā narkozē un samazinātu sāpju sajūtu pēc operācijas. Operācijā tiek izmantots optiskais instruments, kas uz monitora pārraida attēlu no vēdera dobuma. Lai iegūtu telpu, vēdera dobumā tiek ievadīta ogļskābā gāze (CO2). Operācija tiek veikta ar speciāliem instrumentiem, kurus vēdera dobumā ievada cauri slūžām. Ādā tiek veikti 2-3 nelieli griezieni (0,5 – 2,0 cm), nav nepieciešams plaši atvērt vēdera dobumu ar garu griezienu. Tas būtiski samazina sāpes pēc operācijas, samazina infekcijas risku, saaugumu veidošanos vēdera dobumā, kā arī dod labu kosmētisko rezultātu.

Operācija – šis psiholoģiski un fiziski komplicētais process pacientam kļūst komfortablāks, rada mazāku operācijas traumu, saīsina darba nespējas un rehabilitācijas laiku. Rīgas 1.slimnīca bija viena no pirmajām valstī, kas ieviesa šo operācijas metodiku.

ĶIRURGS ILMĀRS TRAČUMS

Ķirurgs ar plašu pieredzi torakāli- apdominālajā ķirurģijā, kurš arī nodarbojas ar barības vada ahalāzijas konservatīvu ārstēšanu.

ĶIRURGS VJAČESLAVS POPKOVS

Specializācija – laparoskopiskā ķirurģija. Regulāri apgūst pasaulē modernākās vēdera dobuma operāciju metodes un tehnoloģijas. Ārsts beidzis Rīgas Stradiņa   universitātes doktorantūru, papildus izglītojies laparoskopiskas ķirurģijas un laparoskopiskas trūču ķirurģijas kursos Beļģijā, laparoskopiskas kolorektālas ķirurģijas   kursos Francijā.

Pirms pāris gadiem Vjačeslavs Popkovs pirmais Latvijā uzsāka transanālās endoskopiskās mikroķirurģijas (TEO) operācijas.  Šāda veida operācija nodrošina iespēju saudzīgi izņemt taisnās zarnas pirmsvēža jaunveidojumus. Dr. Popkovs teorētiskās zināšanas un praktisko pieredzi ieguva Itālijā un Holandē. Ieviešot TEO, būtiski mainās pieeja taisnās zarnas jaunveidojumu ārstēšanai:

  • tā ir precīza diagnostikas (histoloģiskas izmeklēšanas) ziņā,
  • bez atvērta tipa ķirurģiskas iejaukšanās,
  • metode ļauj krasi samazināt recidīvu daudzumu.

Metode apvieno laparoskopiskas ķirurģijas veidus ar endoskopiju (ķirurģiju caur dabiskām ķermeņa atverēm), kas ir viena no modernās ķirurģijas tendencēm. Šim nolūkam tiks iegādāta visa papildus nepieciešamā medicīniskā aparatūra, tā ir vienīgais šāda veida specializētais aprīkojums Latvijā.  Rīgas 1. slimnīcas pacientiem transanālā endoskopiskā zarnas operācija pieejama kā valsts apmaksāts pakalpojums.

ĶIRURĢIJA RĪGAS 1.SLIMNĪCĀ

Ķirurģija ir vadošā ārstniecības nozare Rīgas 1. slimnīcā kopš tās pirmsākumiem. Šobrīd slimnīcas Ķirurģijas klīnikā ir 6 ķirurģiska profila nodaļas, piedāvājot plaša profila ķirurģiskās manipulācijas un operācijas gan ar endoskopiskām un laparoskopiskām metodēm, gan konvencionālu pieeju vispārējās ķirurģijas, proktoloģijas, uroloģijas, fleboloģijas, neiroķirurģijas, traumatoloģijas-ortopēdijas, ginekoloģijas, otolaringoloģijas, oftalmoloģijas jomās. Stacionāra pacientu ērtībām pieejamas divvietīgas un vienvietīgas palātas, katrā no nodaļām ir paaugstināta komforta palāta, kā arī speciāli aprīkota palāta pacientiem ar īpašām vajadzībām.

Klīnikas ārstiem tiek nodrošinātas iespējas pielietot savas zināšanas un prasmes, strādājot tehnoloģiski modernākajā operāciju blokā Latvijā. Darbs operāciju blokā vienlaicīgi tiek organizēts 7 zālēs, blakus atrodas intensīvās terapijas nodaļa. Ēkas otrajā stāvā atrodas centrālais sterilizācijas bloks, kas savienots ar operāciju bloku ar pacēlājiem.

Lāzeri, 3D tehnoloģijas uroloģijā, vēdera dobuma un iegurņa orgānu slimību laparoskopiskas, endoskopiskas operācijas, torakālas un bariatriskas operācijas, atroskopija traumatoloģijā ortopēdijā, utt. ir slimnīcas ķirurgu ikdienas darba instrumenti. Mūsdienīga ārstniecības pakalpojumu sniegšana nav iespējama bez modernām tehnoloģijām, tāpēc slimnīcas vadība iniciē un atbalsta pasaulē jaunāko medicīnisko atklājumu un metožu ieviešanu. Tas tiek darīts ar galveno mērķi – ļaut pacientam pēc iespējas ātrāk atgriezties ikdienas dzīvē.

  

dr.Vjačeslavs Popkovs / dr.Ilmārs Tračums