Nupat trīsdesmit gadus ārsts strādā pie operāciju galda, savulaik izgājis vissarežģītāko ārsta skolu – neatliekamo ķirurģiju.
Saruna par modernākajām vairogdziedzera operācijām ar Rīgas 1.slimnīcas pieredzējušo ķirurgu Māri SABU.

Rīgas 1.slimnīca, kas ir mūsu galvaspilsētas medicīnas lepnums, tika pārveidota par dienas stacionāru un vairs nepieņem neatliekamās palīdzības pacientus. Vai ķirurgu, tostarp arī jūsu, dzīve ir palikusi vieglāka?
– Pirmkārt es gribētu uzsvērt, ka mūsu klīnika tagad atkal ir pacēlusies augšā: mums tagad ir ideālā operāciju zāle, modernākās medicīniskās iekārtas, izcili ārsti un ļoti profesionālās medmāsas. Mūsu ķirurgiem tagad ir lielākoties plānveida pacienti, kas manā gadījumā ļauj rūpīgi sagatavoties katrai operācijai. Tas, protams, ir priekšrocība, bet, pēc manām domām (un es pieļauju, ka vairāki no maniem kolēģiem man piekristu), mēs arī šodien varētu kļūt par vislabāko diennakts neatliekamās palīdzības slimnīcu.

Jūs veicat vēdera dobuma laparoskopiskās operācijas – kad viss notiek caur nelieliem iegriezumiem un pacients ātri atveseļojas. Ir arī zināms, ka Jūs pirmais Latvijā īstenojāt laparoskopisko žultspūšļa operāciju.
–  Jā, Rīgas 1.slimnīcā mēs izmantojam laparoskopiju diezgan plaši: ar šo metodi mēs operējam žultspūšļus, trūces – visu, kas ir principā iespējams…

Vai Jūs ticat, tā teiksim, brīnumiem?
–  Pasaulē ir daudz un dažādi brīnumi… Manā ilggadīgā praksē ir bijuši dīvaini gadījumi. Teiksim, man ir bijis pacients – jaunais cilvēks, kurš pēc visām medicīnas formulām bija nāves kandidāts: viņam bija attīstījusies smagā pataloģija – plaša aizkuņģa dziedzera nekroze, kas ir ļoti bīstams stāvoklis. Pēc ilgas un ārkārtīgi sarežģītās operācijas, kuru es tomēr viņam izdarīju, es gāju prom no nodaļas ar nemierīgu prātu – domāju, ka šis pacients nenodzīvos līdz rītam… Toties mans pacients, kādu laiku pavadījis starp dzīvi un nāvi, lēnām, bet kārtīgi gāja uz labo pusi; viņš izveseļojās, kļuva par tēvu un tagad sūta man sveicienus svētkos! Tas tiešām ir īstais brīnums…

Dakter Saba, pacienti nereti vaicā par vairogdziedzera operācijām. Vai Jūs bieži operējiet pacientus ar šīm problēmām?
– Jā. Lido kā taurenītis, bet dzeļ kā bite – šī frāze arī varētu būt attiecināma uz vairogdziedzeri, kas pēc formas ir līdzīgs taurenītim. Pēc pasaules statistikas ar vairogdziedzera slimībām (paaugstinātā vai pazeminātā vairogdziedzera funkcija, mezglu veidojumi) slimo vairāk kā trīs līdz pieci procenti iedzīvotāju.

Vairogdziedzera slimības kopā ar diabētu ir visbiežāk izplatīta vairogdziedzera pataloģijas, un sievietēm tās ir sastopamas 5-10 reizes biežāk, nekā vīriešiem. Pamatproblēmas: palielināšana (kākslis), mazspēja (hipotireoze) vai hiperfunkcija (hipertireoze), iekaisums (tireoidīts), labdabīgi un ļaundabīgi audzēji.

Kāpēc cilvēkam vispār ir vajadzīgs vairogdziedzeris?
– Vairogdziedzeris producē hormonus, kas ir sarežģītas olbaltumvielas un kuriem ir ļoti liela nozīme organisma vielmaiņā.

Ja, piemēram, vairogdziedzeris pastiprināti izstrādā hormonus un veicina tireotoksikozi, cilvēks zaudē svarā, viņam sākas tahikardija, roku trīcēšana, pastiprināta uzbudināmība, aizkaitināmība… Hipotireozei, tieši otrādi, ir raksturīgi palēnināti procesi: cilvēks ir apātisks, vājš, pieņem svarā, viņam paaugstinājās holesterīna līmenis, var sākties matu izkrišana.

Šādos gadījumos pacientu lielākoties ārstē endokrinologi, bet ir arī situācijas, kad endokrinologs nevar palīdzēt. Tas notiek, ja vairogdziedzerī parādās mezgli, cistas, mainās vairogdziedzera lielums vai arī onkoloģiskās problēmas.

Nereti vairogdziedzera problēmas atklāj pilnīgi nejauši. Ja visām sievietēm, kuru vecums ir virs 50 gadiem, veiktu vairogdziedzera ultrasonogrāfiju, manuprāt, mezglus varēs atrast 60-70 procentiem pacientu. Tomēr nav uzreiz jābaidās: par laimi lielāka daļa mezglu ir labdabīga. Toties arī ļaundabīgie mezgli mūsdienās ir labi ārstējami…

Kad pacientam ir nepieciešama operācija?
– Vienīgi tad, kad to pateiks ārsts! Ķirurģiska ārstēšana notiek tikai tad, ja vairogdziedzera mezgls traucē pacientam dzīvot (ja tas tīri kosmētiski izskatās nepievilcīgi, spiež uz apkārtējiem orgāniem un audiem), vai nu ja tas ir “slikts” un to apliecina biopsijas rezultāti.

Dakter Saba, kādas vēl pazīmes varētu liecināt par nepieciešamību steidzami pārbaudīt vairogdziedzeru?
– Kad pēkšņi parādās elpas trūkums un / vai apgrūtinātā norīšana. Mezgliem augot, tiek saspiesti orgāni apkārt vairogdziedzerim: barības vads, traheja, nervi kakla zonā.

Vēl viena bīstama pazīme – kad mainās balss, paliek aizsmakusi un tembrs arvien zemāks – tad obligāti ir jāiet pie speciālista, jāveic vairogdziedzera izmeklējumi (ultrasonoskopija utt.), un, ja ārsts nozīmēs, ir jāveic operācija – jāpiemin, ka mēs Rīgas 1.slimnīcā operējam ļoti saudzīgi, un ticiet man – nekad negriežam neko lieku.

Galvenais, ko es gribu teikt – nekad neatlieciet vizīti pie ārsta! Jo agrāk izgriezt “sliktu” audzēju, jo labāk. Ja radušās aizdomas, neatlieciet vizīti pie ārsta.

Vairāki cilvēki tic arī tautas metodēm. Piemēram, ka dzintara krelles ārstē vairogdziedzera slimības. Vai tas strādā?
– Lielākoties tam nav absolūti nekādas jēgas. Jūs varat ticēt arī dzintara kreļļu efektivitātei – man nav nekas pret to – bet, lūdzu, pastāvot problēmai, konsultējieties ar ārstu. Tā ir drošāk.
 
Svarīgi:
Vairogdziedzerim ieteicams: jūras kāposti, jodētā sāls, hurma, zivis.
Nav ieteicams: alkohols, enerģijas dzērieni, kafija, stipra tēja

 

Saņemt ārsta konsultāciju un veikt visus nepieciešamos izmeklējumus var Rīgas 1. slimnīcā, Bruņinieku ielā 5,
reģistratūras tālrunis: +371 67366323 vai e-pieraksts.