Pēdu aprūpes speciālists podologs ir ārstniecības persona ar 1. līmeņa profesionālo augstāko kvalifikāciju. Pēdas atspoguļo ķermeņa veselību kopumā, un tās ir galvenais ķermeņa svara balsts, kas palīdz stāvēt, staigāt un skriet, tāpēc par tām īpaši ir jārūpējas.

Podologs veic pacientu podoloģisko izmeklēšanu, kas ietver:

  • pēdas kaulu locītavu sistēmas,
  • asinsrites,
  • jušanas, 
  • mīksto audu trofikas pārbaudi un bojājuma riska pakāpes novērtēšanu,
  • pēdas aprūpi,
  • profilakses darbu, galvenokārt, strādājot ar paaugstināta riska grupas pacientiem.

Rīgas 1.slimnīca piedāvā podologa pakalpojumus:

  • visu vecuma grupu pacientu pēdu izmeklēšanu, pēdu veselības stāvokļa izvērtēšanu, pēdu problēmu diagnosticēšanu
  • profesionālu pēdu aprūpi, tajā skaitā diabētiskās pēdas aprūpi, izvēloties pēdu aprūpes metodes atbilstoši pacienta problēmām, plānot un realizēt izglītojošas aktivitātes par nagu un kāju pēdu ādas veselības saglabāšanas nepieciešamību
  • strādā multidisciplinārā komandā, sadarbojoties ar citiem veselības un sociālās aprūpes profesionāļiem un institūcijām, izglītojot veselības aprūpes speciālistus un sabiedrību par pēdu bojājumu profilaksi.

Kāda ir atšķirība starp pedikīra un podologa pakalpojumiem?

Klasiskais pedikīrs ir skaistumkopšanas procedūra, kas piemērota veselām pēdām.

Podologs veic ārstniecisko pēdu apstrādi, kuras mērķis ir pēdu atveseļošana, sniedzot nepieciešamo kopšanu. 

SVARĪGI!

Ja nagu krāsa, struktūra, forma ir izmainījusies vai rodas apsārtums, nieze vai ādas zvīņošanās, izteikta kāju svīšana, nekavējoties vērsies pie speciālista!

Jāseko līdzi pēdu vizuālajam izskatam, jo pēdu slimības var rasties ne vien no nepareizas higiēnas, bet arī norādīt uz infekciju, iekšējo orgānu saslimšanu, ādas slimībām.

Diabēta pacientiem pēdu problēmu profilakse ir īpaši svarīga, jo vājā asinsrite kavē dzīšanas procesus

Diabēts noved pie perifēro asinsvadu slimības, kas kavē cilvēka asinsriti. Artērijas sašaurinās, un tas bieži noved pie nozīmīgi samazinātas asinsrites kāju lejas daļā un pēdās. Vāja asinscirkulācija, samazinot skābekļa un barības vielu piegādi ādai un citiem audiem, tāpēc brūces dzīst slikti. Vāja asinsrite var izraisīt arī pēdu pietūkumu un ādas sausumu.

Līdz pat 50% 2. tipa diabēta slimnieku ir diabētiskā neiropātija un pēdas ar augstu komplikāciju risku. Diabētiskās pēdas veidojas, kombinējoties sliktai asinsritei un neiropātijai. Diabētiskā neiropātija var izraisīt nejūtīgumu vai nespēju just sāpes, karstumu un aukstumu. Diabēta slimniekiem ar neiropātiju var izveidoties sīkas brūces, tulznas, izgulējumi, kurus slimnieks nejūt. Ja šie sīkie savainojumi netiek ārstēti, var rasties komplikācijas un novest pie čūlām vai pat amputācijas.