Deju un kustību terapija (DKT) ir veselības aprūpes joma Latvijā un pierādījumos balstīta prakse, kura tiek izmantota, lai uzlabotu fizisko, emocionālo, kognitīvo un sociālo veselību. Deju un kustību terapija balstās teorētiskā pieņēmumā par ķermeņa un psihes savstarpējo saistību, kas tiek pamatots gan ar mūsdienīgiem neirozinātņu atklājumiem, gan ar pētījumiem psiholoģijā par ķermeņa kustību un pozu ietekmi uz cilvēka emocionālo stāvokli.

Rīgas 1.slimnīcas Rehabilitācijas klīnika piedāvā deju un kustību terapiju

Kā notiek deju un kustību terapijas process?

Deju un kustību terapijas procesā tiek izmantota saruna, radošā kustību aktivitāte, tehnikas, kas palīdz sasniegt uzstādītu terapeitisku mērķi. Procesā tiek izmantota mūzika, ritms, dažādi rekvizīti – bumbas, lakati, u.c. Sesijas beidzās ar sarunu, kura ļauj apkopot iegūto pieredzi.

Kam DKT var būt palīdzoša?

  • pacientiem rehabilitācijas procesā
  • pacientiem ar fiziskiem simptomiem, kam ir emocionāls pamats (t.sk.hronisko sāpju pacientiem)
  • bērniem ar uzvedības traucējumiem, emocionālām grūtībām
  • pacientiem ar psiholoģiskām grūtībām (depresija, trauksme u.c.)
  • pacientiem ar fiziskiem ierobežojumiem (t.sk.ar kustību traucējumiem)
  • gados vecākiem cilvēkiem
  • grūtniecēm
  • visiem, kas vēlas attīstīt savu personību

Kā notiek deju un kustību terapija?

Deju un kustību terapijā cilvēki izmanto kustību, lai izteiktu savas emocijas, atbrīvotos no spriedzes un uzlabotu savu pašapziņu. Terapijas laikā var izmantot dažāda veida kustības, tostarp klasisko deju, modernās dejas, improvizāciju un citus kustību veidus.

Deju un kustību terapija ir piemērota cilvēkiem jebkurā vecumā un ar jebkādiem fiziskajiem ierobežojumiem. Terapijas sesijas parasti notiek individuāli vai grupās.

Ja jūs domājat par deju un kustību terapiju, konsultējieties ar kvalificētu terapeitu.

Deju un kustību terapija ir ķermeņa terapijas veids, kas izmanto kustību un deju, lai veicinātu fizisko, emocionālo un garīgo veselību. Tā ir droša un efektīva metode, kas var palīdzēt cilvēkiem ar dažādām problēmām, tostarp stresu, trauksmi, depresiju, traumas un fiziskām sāpēm.

Kas ir deju un kustību terapeits?

Deju un kustību terapiju vada diplomēts deju un kustību terapeits, kurš ir ieguvis RSU maģistra grādu veselības aprūpē,  ir ārstniecības persona, kā arī funkcionālais speciālists.

Lai piedalītos deju un kustību terapijā, nav jāprot dejot!

Deju un kustību terapija balstās izpratnē par ķermeņa un prāta savstarpējo mijiedarbību.

Nodarbības vada deju un kustību terapeits Olga Gluza