Biofeedback terapija: iegurņa pamatnes muskuļu stiprināšana nesaturēšanas ārstēšanai.

Urīna un fekāliju nesaturēšana var būtiski ietekmēt cilvēka dzīves kvalitāti, raisot mulsumu, sociālo norobežošanos un pazeminātu pašapziņu. Tomēr ir propgresīvs risinājums, ko sauc par biofeedback terapiju (bioatgriezeniskās saites terapija), kas piedāvā novatorisku pieeju šo stāvokļu ārstēšanai un kontrolei. Izmantojot progresīvas tehnoloģijas un personalizētus treniņus, biofeedback (bioatgriezeniskās saites) terapija palīdz cilvēkiem vingrot un stiprināt iegurņa pamatnes muskuļus, tādējādi uzlabojot kontinences kontroli un uzlabojot pacienta pašsajūtu.

Kas ir biofeedback (bioatgriezeniskās saites) terapija?

Biofeedback terapija ir neinvazīva ārstēšanas metode, kas ļauj pacientam iegūt izpratni un kontrolēt fizioloģiskos procesus savā ķermenī. Terapija ietver specializētu sensoru un ierīču izmantošanu, lai izmērītu un sniegtu atgriezenisko saiti par noteiktām ķermeņa funkcijām, piemēram, muskuļu kontrakcijām, temperatūru, sirdsdarbības ātrumu un pat smadzeņu darbību.

Urīna un fekāliju nesaturēšanas gadījumā biofeedback terapija ir vērsta uz iegurņa pamatnes muskuļu spēka un koordinācijas uzlabošanu. Iegurņa pamatnes muskuļiem ir izšķiroša loma urīnpūšļa, zarnu un urīnizvadkanāla atbalstīšanā. Šo muskuļu vājums vai disfunkcija var veicināt urīna vai fekāliju noplūdi.

Kā darbojas bioatgriezeniskā terapija:

Biofeedback terapija iegurņa pamatnes muskuļiem parasti ietver šādas darbības:

  • Sākotnējais novērtējums: Mazā iegurņa centra speciālisti, piemēram, prokotlogs dr. Baiba Putniņa, fizioterapeits Lizete Pitena vai urologs dr. Vita Melne, novērtē nesaturēšanas smagumu un cēloņus. Viņi var arī veikt fizisku pārbaudi un novērtēt muskuļu spēku.
  • Sensoru novietošana: Biofeedback sesijas laikā mazie sensori tiek novietoti iegurņa reģionā vai ap to, lai izmērītu muskuļu aktivitāti un kontrakcijas. Šie sensori ir savienoti ar BioFeedback iekārtu, kas sniedz reāllaika atgriezenisko saiti pacientam.
  • Treniņš ar atgriezenisko saiti: tā kā pacients veic īpašus vingrinājumus, piemēram, saraujot un atslābinot iegurņa pamatnes muskuļus, bioatgriezeniskās saites ierīce pārvērš muskuļu darbību vizuālos vai dzirdes signālos. Šīs norādes palīdz cilvēkam izprast savas muskuļu kustības un iemācīties tās efektīvi kontrolēt.
  • Muskuļu stiprināšana: Mazā iegurņa centra speciālista vadībā pacients veic mērķtiecīgus vingrinājumus, lai uzlabotu iegurņa pamatnes muskuļu spēku, izturību un koordināciju. Biofeedback ierīce nodrošina tūlītēju atgriezenisko saiti par katras kontrakcijas panākumiem, palīdzot pacientam veikt nepieciešamās korekcijas.

Biofeedback terapijas ieguvumi un priekšrocības:

Biofeedback terapija urīna un fekāliju nesaturēšanai piedāvā vairākas priekšrocības:

  • Personalizēta ārstēšana: katra bioloģiskās atgriezeniskās saites sesija ir pielāgota paceinta īpašajām vajadzībām, ļaujot izveidot pielāgotu ārstēšanas plānu.
  • Uzlabota kontrole: Biofeedback terapija uzlabo ķermeņa apzināšanos, ļaujot paceintam efektīvi atpazīt un kontrolēt savus iegurņa pamatnes muskuļus.
  • Motivācija un iesaiste: reāllaika atgriezeniskā saite sniedz vizuālas vai dzirdamas norādes, kas motivē un iesaista pacientus, palielinot iesaisti terapijā.
  • Neinvazīva un droša: Biofeedback terapija ir neinvazīva procedūra, nepielietojot medikamentus, padarot to par drošu dažāda vecuma un stāvokļa pacientiem.
  • Ietekme ilgtermiņā: Regulāri praktizējot un stiprinot muskuļus, bioloģiskās atgriezeniskās saites terapija var nodrošināt ilgtspējīgus kontroli nesaturēšanai.

Pakalpojuma norises kārtība:

  1. Ja pacientam vēl nav izstrādāts BioFeedback treniņu plāns – protokols, tad ir jāpiesakās uz PIRMREIZĒJO vizīti pie Mazā iegurņa centra speciālistiem, kas specializējas BioFeedback terapijā.
    (pirmreizējā vizītē / nodarbībā speciālisti izvērtēs iegruņa pamatnes stāvokli un sastādīs nodarbību plānu ko pēc tam realizēs BioFeedback terapijas speciālists)
  2. Ja pacients jau ir saņēmis pirmreizējo speciālista konsultāciju (citā ārstniecības iestādē) un ir sastādīts terapijas plāns (darba uzdevums BioFeedback speciālistam), tad PIRMREIZĒJA konsultācija vairs nav nepieciešama un pacients piesakās atkārtotām BioFeedback terapijām.

Terapijas biežums un laiks:

Noturīgam rezultātam rekomendē 3 – 10 terapijas seansus.

1 terapijas seanss ir 60 min garš (laikā iekļauts pacienta ģērbšanās un sagatavošana treniņam)

BioFeedback kabinets (Mazā ieruņa centrs)

Mazā iegurņa centrs – vieta, kur satiekas pacienta diskrētums un ārstniecība. Centrs ļoti rūpējas par pacienta labsajūtu saņemot terapiju, tāpēc telpas ir speciāli pielāgotas.

BioFeedback kabinets Mazā iegruņa centrā.

Biofeedback terapija ir efektīgs risinājums urīna un fekāliju nesaturēšanas ārstēšanā, dodot cilvēkiem iespēju aktīvi iesaistīties iegurņa pamatnes muskuļu nostiprināšanā. Ar personalizēto pieeju un reāllaika atgriezenisko saiti metode piedāvā efektīvu un drošu risinājumu nesaturēšanas pārvaldīšanai, dzīves kvalitātes uzlabošanai un pārliecības atjaunošanai

E-pieraksta kalendāri: (pašpieraksts)

Pirmreizējās vizītes (pacientiem, kuriem NAV izstrādāts terapijas plāns / protokols terapijia):

dr. Baiba Putniņa: https://shorturl.at/fgvH8
Lizeta Pitena: https://shorturl.at/nuzT8

Atkārtotām vizītēm (vai pacientiem, kuriem jau IR izstrādāts terapijas plāns / protokols no citas ārstniecības iestādes): https://shorturl.at/eksyV