Latvijā no visiem nāves cēloņiem pirmo vietu ieņem sirds un asinsvadu slimības, to veiksmīgai ārstēšanai nepieciešama savlaicīga un precīza izmeklēšana. Par transtorakālo un transezofagiālo ehokardiogrāfiju stāsta Rīgas 1. slimnīcas kardioloģe un ehokardiogrāfijas speciāliste Silvija Hansone.
Ehokardiogrāfija ir sirds izmeklēšanas metode ar ultraskaņas palīdzību.  Ehokardiogrāfijā izmantojāmā zonde raida augstas frekvences skaņu viļņus, kas “atbalss jeb eho” viļņu veidā no sirds struktūrām atgriežas zondē. Rezultātu ekrānā redz un novērtē ehokardiogrāfijas speciālists. “Eho” saglabāts arī metodes nosaukumā un piedod tam īpašu skanējumu.
Visbiežāk izmanto trantorakālo ehokardiogrāfisko izmeklēšanu, kad ultraskaņas zondi, vadot pār pacienta krūšu kurvi, vēderu vai kaklu, iegūst ziņas par sirds izmēriem, struktūrām un funkcionālo stāvokli. Lai iegūtu labāku tehnisko redzējumu, izmanto ultraskaņas gēlu, ko pabeidzot izmeklējumu, pacients noslauka salvetē.
Izmeklējuma laikā dzirdamās skaņas liecina par vārstuļu funkciju vai asins plūsmu lielajos asinsvados. Šīs skaņas tikai ļoti klusu izklausa ārsts ar fonendoskopu. Izmeklējums pacientam ir nesāpīgs un nekaitīgs, bet ārstam ļoti informatīvs. 
Ehokardiogrāfiju nozīmē tikai ārsts pēc pacienta sūdzību uzklausīšanas un sirds izklausīšanas ar fonendoskopu, piem., dzirdot sirds trokšņus vai aritmiju. Pirms ehokardiogrāfijas jāveic elektrokardiogramma, kuras orģinālu uzrāda ehokardiogrāfijas speciālistam. Līdzi jāņem iepriekš veikto ehokardiogrāfiju dati, slimnīcu izraksti, citi izmeklējumi un ārsta nosūtījums uz ehokardiogrāfijas izmeklējumu.
Atkārtotas ehokardiogrāfijas nepieciešamību nosaka ehokardiogrāfijas speciālists vai ārstējošais ārsts, vērtējot slimības gaitu.
Transezofagiālā ehokardiogrāfija (TEE) ir sirds izmeklēšana, ievadot  ultraskaņas zondi barības vadā. To nozīmē ehokardiogrāfijas speciālists gadījumos, kad jāprecizē transtorakālās ehokardiogrāfijas dati par sirds struktūrām. Procedūru veic speciāli apmācīti ehokardiogrāfijas speciālisti. Palīgā nāk rūpīga medicīnas māsa. 
 Situācijas, kad TEE nedrīkst veikt ir:
  • barības vada sašaurinājums, paplašinājums vai plīsums
  • asiņošana no augšējās  gremošanas trakta daļas
  • kakla skriemeļu nestabilitāte
  • pacienta nespēja sadarboties

Pirms procedūras pacientam jābūt tukšā dūšā vismaz 6  stundas. Nedrīkst smēķēt. Par medikamentu lietošanu jākonsultējas ar ārstu, kas nosūta uz TEE.
Līdzi jābūt nosūtījumam uz TEE,  visiem iepriekšējiem izmeklējumiem, slimnīcu izrakstiem,  lietojamiem medikamentiem un datiem par iepriekšējām blakus parādībām.
Pirms izmeklējuma pacientam atkārtoti paskaidro izmeklējuma nepieciešamību, būtību un iepējamās blakus parādības:
  • augšējās gremošanas trakta daļas mehānisks vai termisks  bojājums,
  • augšējās gremošanas trakta daļas plīsums,
  • augšējās gremošanas trakta daļas asiņošana,
  • sirds ritms traucējumi, miokarda infarkts, sirds mazspēja vai nāve ( 0,01%),
  • alerģiska reakcija.
Ja pacients piekrīt TEE procedūrai, tiek parakstīta pacienta informētās piekrišanas forma.
Rīkles gala jūtīguma mazināšanai atkārtoti iesmidzina lidokaīnu. Zonde tiek apstrādāta ar lidokaīna gēlu. Tiek izņemtas izņemamās zobu protēzes.  Zondes drošībai un stabilitātei tiek izmatota plastmasas iemute, ko pacients satur ar lūpam. Vēnā ievada katetru izmeklējuma vajadzībām vai nomierinošu līdzekļu ievadīšanai nepieciešamības gadījumā.
Izmeklējuma laikā tiek monitorēts elektrokardiogrammas (EKG) viens novadījums, tādēļ tiek lietoti EKG elektrodi. 
Pacients guļ uz kreisā sāna ar nedaudz noliektu galvu uz priekšu, var kontaktēt ar medicīnas personālu un  piedalās TEE zondes rīšanā, uzklausot ārsta norādījumus par to. Barības vadā ievadītā zonde netraucē elpošanai. Siekalas notek uz salvetes blakus.
TEE izmeklējums ilgst 20 – 30 min. Pēc procedūras 2 stundas iesaka neēst un nelietot šķidrumu.
Izmeklējuma rezultāti un rekomendācijas parasti tiek saņemtas īsi pēc izmeklējuma divos eksemplāros ar paskaidrojumiem par rezultātu.
Piem., ģimenes ārsts izklausījis pacientam sirds troksni un nozīmējis uz ehokardiogrāfiju. Izmeklējuma laikā ir aizdomas par nopietnu vārstuļa kaiti. Lai precizētu vārstuļa kaites smagumu, tiek veikta transezofagiālā ehokardiogrāfija. Pacients nosūtīts pie kardioķirurga un veikta vārstuļa protezēšana. Pēc sirds vārstuļa nomaiņas, ehokardiogrāfijas kontrole ir regulāri. 
Rīgas 1. slimnīcā veicam kā transtorakālo, tā transezofagiālo ehokardiogrāfiju.
Saņemot ģimenes ārsta vai ārsta speciālista rekomendācijas par izmeklējuma nepieciešamību, pieraksts iespējams pa reģistratūras tālruni: 67366323