Rīgas 1.slimnīcas Ķirurģijas klīnika pacientiem piedāvā veikt lielo locītavu jeb gūžas un ceļa locītavu endoprotezēšanas operācijas. Izmantojot slimnīcas pieejamo speciālistu un medicīniskā aprīkojuma resursu, vienuviet nodrošinām pilnu diagnostisko, ārstniecisko un rehabilitācijas pakalpojumu ciklu – no ārsta traumatologa ortopēda konsultācijas, nepieciešamajiem diagnostiskajiem izmeklējumiem, anesteziologa konsultācijas un endoprotezēšanas operācijas, līdz rehabilitācijai pēc operācijas.
Operācijas būtība ir nodilušā locītavas skrimšļa aizvietošana ar implantu. Implanti ir organismam nekaitīgi sintētiski materiāli, parasti tie ir metāls, polimēru materiāli vai keramika. No ķirurģiskā viedokļa, tās ir drošas un salīdzinoši ātras manipulācijas ar labu funkcionālo rezultātu. Gūžas un ceļa operācijas tiek veiktas, lai cilvēks dzīvotu bez kustību ierobežojumiem, lai varētu darīt to, ko darījis visu iepriekšējo dzīvi pirms saslimšanas.
Operācijas laikā bojātos locītavu kaulus apzāģē pēc speciāliem šabloniem, noņemot bojātos skrimšļus un uz atjaunotajām virsmām piestiprina implantu, kurš kalpos pacientam visu atlikušo mūžu.
Ārsts Aleksandrs Omeļčenko kopš 1989. gada praktizē kā traumatologs ortopēds, gadā veicot aptuveni 200 lielo locītavu endoprotezēšanas operācijas.
Jau pirms operācijas Rehabilitācijas klīnikas fizioterapeiti pacientus informē par aizliegtām kustībām pēc operācijas, un apmāca staigāt ar palīglīdzekļiem. Atbalstīties uz operētajām ekstremitātēm var jau otrajā dienā pēc operācijas, bet staigāšanai nepieciešami palīglīdzekļi.
Pēc operācijas stacionārā jāpavada 5-8 diennaktis. Traumatoloģijas ortopēdijas stacionāra nodaļa ar 20 gultasvietām, pacientiem pieejamas moderni aprīkotas divvietīgas un vienvietīgas palātas, ir paaugstināta komforta palāta, kā arī speciāli aprīkota palāta pacientiem ar īpašām vajadzībām.
Pacienti, atrodoties stacionārā, saņem intensīvu rehabilitācijas kursu, ko nodrošina slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas fizioterapeiti.
Pēc izrakstīšanas no stacionāra pacients tiek novērots 6 nedēļas un pēc rentgena kontroles, tiek atļauts staigāt bez palīglīdzekļiem.