Starp barības vadu un kuņģi atrodas slēdzējmuskulis, kuram pēc rīšanas kustības būtu jāaizveras. Taču reizēm tā nenotiek un kuņģa skābais saturs nokļūst atpakaļ barības vadā, kairinot tā gļotādu un izraisot dedzināšanu.Tā ir viena no izplatītākajām gremošanas sistēmas slimībām – atviļņa slimība.
Parasti atvilni izraisa neveselīgs uzturs , tai skaitā kafija, tēja, šokolāde, ķiploki, piparmētra, taukaini un pikanti ēdieni, kā arī gāzēti un alkoholiski dzērieni. Kā arī mazkustīgs dzīvesveids – ilgstoša sēdēšana pie datora statiskā pozā, ātri ieturētas sātīgas un apjomīgas maltītes, pēc kurām ilgi sēžam vai uzreiz dodamies gulēt. Tādējādi tiek kavēta barības virzīšanās uz priekšu, palielinās spiediens kuņģī, slēdzējmuskulis atveras un kuņģa saturs nokļūst barības vadā.

Šo problēmu veicina aptaukošanās, grūtniecība, kā arī hiatālā trūce. Tas nozīmē, ka daļa kuņģa ieslīd krūškurvī virs diafragmas. Slēdzējmuskuļa tonusu var vājināt smēķēšana. Paaugstināts atviļņa risks ir to profesiju pārstāvjiem, kuriem daudz jārunā, jo tādējādi tiek “norīts” gaiss. Šā paša iemesla dēļ nevajadzētu dzert sulu caur salmiņu.

Visbiežāk atvilnis neliecina par nopietnu veselības apdraudējumu, bet simptomus nevajadzētu ignorēt, jo laika gaitā var rasties izmaiņas barības vada gļotādā.