Pagājušajā gadā ķirurgs Vjačeslavs Popkovs pirmais Latvijā uzsāka mazinvazīvas vēdera priekšējās sienas rekonstrukcijas operācijas eTEP (extended totally extraperitoneal hernioplasty). Operācija tiek veikta pacientiem vēdera sienas funkcionalitātes atjaunošanai trūces gadījumā.

Tā ir jaunākā trūces ārstēšanas metode, kas saņēmusi pasaules mēroga atzinību no vadošajiem ekspertiem. Operācija tiek veikta laparaskopiski, ar optiskajiem instrumentiem caur vairākiem 1 – 1,5 cm iegriezumiem. Operācijai tiek izmantots moderns šuvju materiāls, kas ļauj droši slēgt trūces vārtus uz vēdera taisnās muskulatūras diastāzi. Ar šī metodes palīdzību var ievietot polipropilēna tīkliņu, var aizvērt visu veidu lokācijas un izmērus trūces vārtus.

Vienas ķirurģiskas iejaukšanās laikā iespējams slēgt vairākus trūces vārtus.

Izmantojot eTEP metodi, operācijas laikā netiek ieiets vēdera dobumā, kas ļauj izvairīties no intraabdominālu saaugumu veidošanās un vēdera dobuma orgānu bojājumiem. Polipropilēna tīkliņu novieto zem vēdera priekšējās sienas muskuļiem.

Tikai pagājušajā gadā vien V.Popkovs veicis 90 šādas vēdera priekšējās sienas rekonstrukcijas operācijas, šogad jau vairāk kā 20. Lai metodi popularizētu, Vjačeslavs Popkovs kolēģiem no citām slimnīcām veica trīs laparoskopiskas vēdera priekšējās sienas rekonstrukcijas ar diastāzes plastiku paraugoperācijas.

Paldies ķirurgiem no Jūrmalas un Jēkabpils slimnīcām par ieinteresētību un atsaucību.

Ārsta profesija nozīmē mācīties visa darba mūža garumā, lai pacients saņemtu mūsdienīgu un kvalitatīvu ārstēšanu, bez riskiem veselībai un komplikācijām, ar mazāk iespējamiem vizuāliem defektiem. No ārstniecības iestādes tas prasa nepieciešamā aprīkojuma nodrošinājumu un augsti profesionāla personāla pieejamību.

Ķirurgi pilnveido savu meistarību, lai pacientam būtu mazāk sāpīgs un īsāks pēcoperācijas atveseļošanās process, lai pacients ātrāk varētu atgriezties savā ikdienas dzīvē.