Pacientus pieņem Anestezioloģijas, intensīvās terapijas un sāpju klīnikas ārsti algologi, anesteziologi reanimatologi. Tā ir iespēja pacientam operatīvi nonākt pie speciālistiem, kuri pamatojoties uz izmeklējumiem un pacientu sūdzībām, palīdzēs atbrīvoties vai atvieglot sāpes. Sāpju centrs strādā Anestezioloģijas, intensīvās terapijas un sāpju klīnikas vadītājas, docentes Irinas Evansas vadībā.

Sāpes mūs brīdina par bojājumu vai draudošu bojājumu.

 SĀPES IEDALA:

  • pēc lokalizācijas un etioloģijas: galvassāpes, locītavu un muguras sāpes, sejas un žokļu sāpes, kakla, akūtu vīrusinfekciju izraisītas sāpes (muskuļu sāpes, galvassāpes), pleca, elkoņa, iegurņa, papēža, vēža sāpes u.c.,
  • pēc mehānisma: nociceptīvās, neiropātiskās un jauktās,
  • pēc norises: akūtās, subakūtās sāpes (kas ilgst 3–6 mēnešus). un hroniskās.

19% jeb katrs 5.pieaugušais Latvijā cieš no hroniskām sāpēm. Pateicoties algoloģijas panākumiem, ir atklātas jaunas metodes cīņai pret hroniskām sāpēm, kas algologam ļauj būtiski atvieglot stāvokli slimniekiem ar hroniskām sāpēm tai skaitā onkoloģiskiem slimniekiem.

Sāpju centra specializācija ir cilvēka atbrīvošana no nepatīkamām sajūtām mugurā, muskuļos un locītavās. “Piemēram, cilvēkam sāp mugura nieru apvidū. Mēs, protams, vispirms pārliecināsimies, vai tā nav nieru patoloģija – sūtīsim uz konsultāciju pie nefrologa un, ja viss būs kārtībā, tad sāpju iemesls varētu būt problēmas ar mugurkaulu – un to mēs arī sākam ārstēt. Svarīgi ir ne tikai konstatēt, kur slēpjas patoloģija, bet arī saprast, vai tā atbilst pacientu sūdzībām.

“Vēlos atzīmēt, ka, saskaņā ar statistiku, visbiežāk cilvēkiem sāp tieši mugura. Iemesli var būt dažādi un ne vienmēr tie ir ļoti nopietni – bieži vien muguras sāpes rodas slodzes vai pārpūles dēļ, ceļot smagumus, vai caurvēja dēļ, utt. Reizēm ir pietiekami ar fizioterapijas kursa iziešanu vai tabletēm. Sāpes labi ārstē blokādes – mēs ievadām pretiekaisuma medikamentus sāpju avotā. Blokāde sāpes ārstē, nevis vienkārši atvieglo,” ieklausieties doc. Evansas teiktajā, viņa ir augstas kvalifikācijas algologs, atsevišķus blokādes apguvusi ASV.

Blokādes laikā medikaments (hormons, lokāls anestētiķis), fluoroskopijas vai ultrasonoskopijas kontrolē, tiek ievadīts iekaisušā nerva rajonā, līdz ar to samazinās iekaisums, un kā sekas tam, arī sāpes.

Ja trīs mēnešu laikā sāpes neārstē, tās var kļūt hroniskas. “Ja jums kaut kas sāp jau 5-10 gadus, tad nevajag sevi norakstīt, sakot, ka neviens jau jums vairs nespēs palīdzēt. Ja tās nevar izārstēt, tad atvieglot tās var noteikti, ar noteikumu, ka cilvēks vēlas ievērot stingrus ārsta norādījumus,” iesaka anestezioloģe reanimatoloģe, algoloģe, doc.Evansa.