Darbam centrā piesaistīti ārsti, kas specializējušies vairogdziedzera un epitēlijķermenīšu patoloģijas diagnostikai, ārstēšanai un rehabilitācijai. Dažādu specialitāšu ārstiem operatīvi sadarbojoties, iespējams saīsināt laiku no diagnozes uzstādīšanas līdz lēmuma pieņemšanai, par pacienta ārstēšanai izmantojamo metodi un taktiku.

ANALĪZES UN IZMEKLĒJUMI

Primāri jāveic asins analīzes vairogdziedzera un epitēlijķermenīšu patoloģijas diagnostikai. Asins analīzes var nozīmēt jebkuras specialitātes ārsts. Par specifiskam analīzēm, piemēram, ka Av AG vai Av TPO, lemj endokrinologs.

Vairogdziedzera mezglu vērtēšanai un epitēlijķermenīšu audzēju lokalizācijas noteikšanai zelta standarts ir ultrasonogrāfijas izmeklējums. Radiologi izmanto starptautisku vairogdziedzera mezglu klasifikāciju TIRADS. Balstoties uz šīs klasifikācijas izvērtē tālāko izmeklēšanas un ārstēšanas taktiku.

Ja nepieciešama vairogdziedzera mezglu punkcijas biopsija, to veic radiologs, ultrasonogrāfijas speciālists, kas specializējies vairogdziedzera ultrasonogrāfijā. Izmeklējuma apraksts jāgaida aptuveni 10 dienas.

Ja ultrasonogrāfijā redz, ka vairogdziedzeris sniedzas zem krūšu kaula, vai ir aizdomas par malignitāti, papildus veic datortomogrāfijas izmeklējumu kaklam. Izmeklējumā vērtē cik liels vairogdziedzeris, cik dziļi tas lokalizējās zem krūšu kaula. Ja ir aizdomas par malignitāti, svarīgi vērtēt kakla limfmezglus.

Ja nepieciešams cintigrāfijas izmeklējums gan vairogdziedzera, gan epitēlijķermenīšu patoloģiju diagnostikai, tad šo izmeklējumu veikt pacients tiks nosūtīts uz uz citiem diagnostiskiem centriem. Latvijas populācijai šis specifiskais izmeklējums nav nepieciešams katrā klīnikā.

ĀRSTĒŠANA

Izvērtējot izmeklējumu rezultātus, speciālisti lemj par ārstēšanas taktiku. Ar medikamentozo ārstēšanu nodarbojās endokrinologi, bet ja nepieciešama ķirurģiska ārstēšana – pacients nonāk pie ķirurga, kurš veic vairogdziedzera vai epitēlijķermenīša operāciju.

ĶIRURĢISKA ĀRSTĒŠANA

Vispirms ir jāsaņem slēdziens par operācijas nepieciešamību, jeb nepieciešama ķirurga konsultācija. Ķirurģiskās ārstēšanas metode tiek izvēlēta pacientam kopīgi lemjot ar ārstējošo ķirurgu, balstoties uz izmeklējumu rezultātiem un uzstādīto diagnozi:

  • konvencionālā tireoīdektomija – epitēlijķermenīša audzēja izņemšana (visa vairogdziedzera  vai vienas daivas izņemšana). Operācija ar griezienu kaklā, apmēram 4 cm.
  • Minimāli invazīva videoasistēta operācija –  ja diagnosticēts epitēlijķērmenīša audzējs. Operācija ar mazu griezienu kaklā 1-2 cm.
  • Endoskopiskā vairogdziedzera operācija caur padusi – vairogdziedzera vienas daivas izņemšana. Operācija ar griezienu padusē 4-5 cm.

Pēc vairogdziedzera operācijas pacients tiek novērots intensīvās terapijas nodaļā, jo pirmajās stundās pēc operācijas var manifestēties komplikācijas. Pēc tam pacientu pārved uz Ķirurģijas klīnikas stacionāra nodaļu, kurā mūsdienīgi aprīkotas 1 un 2- vietīgas palātas. Pieejama arī paaugstināta servisa palāta, kā arī specializēta palāta pacientiem ar īpašām vajadzībām.

Parasti pacientu izraksta nākamajā dienā pēc operācijas. Pirms izrakstīšanās pacients saņem endokrinologa norādījumus, lai novērstu slimības tālāko attīstību. 

REHABILITĀCIJA PĒC VAIROGDZIEDZERA OPERĀCIJAS

Pacientiem pēc vairogdziedzera operācijas piedāvājam VitalStim Plus terapiju – tā  ir specializēta neiromuskulārās elektriskās stimulācijas forma, paredzēta rīšanas un balss traucējumu mazināšanai. Terapijas kursu noteiks audiologopēds konsultācijas laikā.

VitalStim Plus terapijas pamatā ir neliela, rūpīgi kalibrēta strāva, kas tiek piegādāta pacienta rīkles motoriskajiem nerviem caur speciāli izstrādātiem elektrodiem, liekot sarauties par norīšanu vai fonāciju atbildīgajiem muskuļiem.

PIETEKTIES UZ KONSULTĀCIJU PIE SPECIĀLISTIEM:​