Kopš pagājušā gada nogales inficēšanās ar COVID-19 Latvijā tendences liecina, ka pieaug pacientu skaits ar smagu slimības gaitu, kuriem nepieciešama intensīvā terapija. Diemžēl slimnīcām resursi ir ierobežoti. Lai paplašinātu pieejamo gultas vietu skaitu, nodrošinātu papildu nepieciešamās iekārtas un personālu, šā gada 15.janvārī Rīgas 1.slimnīca parakstīja līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par stacionāro pakalpojumu sniegšanu COVID-19 pacientiem.

 Rīgas 1. slimnīca ir ambulatora ārstniecības iestāde, sniedz ambulatoros un dienas stacionāra un īslaicīgas sociālās aprūpes pakalpojumus. Kopš 2019. gada 20.maija, pēc Covid-19 pandēmijas ierobežojumu atcelšanas,

slimnīca strādā, sniedzot pakalpojumus pilnā apjomā,

risinot ļoti aktuālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšanas jautājumu, kad stacionāras iestādes ir spiestas visus resursus novirzīt COVID-19 slimnieku ārstēšanai.

   Apzinoties sarežģīto situāciju saistība ar pandēmijas otro vilni, Rīgas 1.slimnīca jau pagājušā gada oktobrī izveidoja darba grupu un uzsāka rīcības plāna izstrādāšanu gadījumam, ja būs jāiesaistās COVID-19 pacientu stacionārā ārstēšanā. Tika izvērtētas tehniskās iespējas – infrastruktūra, papildus veicamo darbu un medicīnisko ierīču iegādes jautājumi,  kā arī veiktas pārrunas ar ārstniecības un aprūpes personālu. Personāla izpratne un atbalsts bija viens no būtiskākajiem faktoriem lēmuma pieņemšanai, un 2020.gada 2. novembrī sagatavotie priekšlikumi tika iesniegti Rīgas Domes Labklājības departamentam.

Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta  un RD Labklājības departamenta aktīvas iesaistes rezultātā, Rīgas 1.slimnīcas sagatavotais plāns tika akceptēts un šā gada 7. janvārī no Nacionālā veselības dienesta saņemts līguma projekts par COVID-19 pacientu ārstēšanas nodaļas izveidošanu. Pamatojoties uz to, jau 8. janvārī slimnīcas valde pieņem lēmumu un tiek uzsākts darbs pie nodaļas veidošanas.

Darbības plāns paredzēja COVID-19 pacientu ārstēšanai uz laiku, ievērojot epidemioloģiju, norobežojot plūsmas, izveidot stacionāra nodaļu ar 50 gultām 17. korpusā, kas atrodas atsevišķi no centrālā kompleksa 2. korpusā. Lai plānu realizētu, bija jāpārceļ viena no Īslaicīgas sociālās aprūpes nodaļām stāvu zemāk.  Savukārt tur esošās otolaringoloģijas un oftalmoloģijas nodaļas, kuras aprīkotas ar operāciju zālēm plānveida operāciju un manipulāciju veikšanai, jāpārceļ uz centrālo slimnīcas ēku  kompleksu, apvienot ar cita profila nodaļām. Darba specifikas dēļ tika izlemts oftalmoloģiju pārvietot uz 6.– neiroloģijas nodaļu, otolaringoloģiju uz 10.- ginekoloģijas nodaļu. Otolaringoloģiskās operācijas turpmāk notiks centrālā operāciju bloka zālēs.

Savukārt oftalmoloģisko operāciju veikšanai, operāciju blokā mainīta telpu funkcionalitāte un veiktas pārbūves, iekārtojot papildu invazīvo manipulāciju zāli. Iesaistoties visiem Inženiertehniskā un saimniecības nodaļas darbiniekiem, sadarbībā ar Medicīnisko iekārtu nodrošināšanas un uzturēšanas nodaļu, medicīniskās iekārtas, kuras tiek izmantotas ar mikroķirurģiskām un endoskopiskām metodēm veicamajām acu, un ausu, deguna un kakla operācijām, rūpīgi demontētas 17.korpusā, pārvestas un uzstādītas centrālajā operāciju blokā.

COVID-10 pacientu ārstēšanas nodaļā ir izbūvētas slūžas un dekontaktācijas telpas epidemioloģisko drošības pasākumu nodrošināšanai, pielāgota medicīniskā skābekļa sistēma un izbūvēts medicīniskā saspiestā gaisa pievads. Bija izstrādātas 27 tehniskās specifikācijas un izskatīti 78 piedāvājumi par piegādēm, kā rezultātā noslēgti 13 līgumi. IT tīkls pielāgots iespējām pieslēgties medicīniskajām iekārtām katrā palātā. Rīgas 1.slimnīca pieslēgta pie NMPD operatīvo datu paneļa, lai nodaļa spētu ziņot par brīvajām gultām un pacientu stāvokli. Slimnīcas informāciju sistēma papildināta ar Stacionāra moduli, organizētas apmācības to lietošanā.

Rīgas 1.slimnīcā ieviesti labas pārvaldības un vadības procesi, tās dienestu efektīvas sadarbības rezultātā kā plānā paredzēts – 30. janvārī, tiks uzņemti pirmie 10 pacienti, kuri sākotnējo ārstēšanu būs saņēmuši universitātes slimnīcās.

“Mūsu pienākums šajā grūtajā laikā – izmantojot Rīgas 1.slimnīcas iespējas, augsti kvalificēta un atsaucīga personāla pieejamību, sniegt pilnvērtīgu medicīnisko palīdzību COVID-19 pacientiem,  kuri ir saņēmuši sākotnējo ārstēšanu. Ņemot vērā situāciju valstī, mūsu iniciatīvas mērķis ir atslogot kolēģus universitātes slimnīcās, sniegt savu ieguldījumu cīņā ar pandēmiju”- atzīmē Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētāja Natālija Zlobina.

   Katrs piektais līdz desmitais COVID-19 pacients nokļūst slimnīcā ar vidēju, vai ar smagu klīnisko gaitu, kas prasa ārstēšanu daudzprofilu stacionārā ar 24/7 pieejamu ārstniecības personālu. Ja pacients ir vidēja smaguma un stabils,  to iespējams pārvietot tālākai ārstēšanai, atbrīvojot vietu citam akūtam pacientam daudzprofilu klīniskā stacionārā. Rīgas 1. slimnīcā tiks uzņemti pacienti no universitātes slimnīcām, turpinot to ārstēšanu,  sniedzot nepieciešamo atbalstošo terapiju saistībā ar pacienta pamatslimību Covid-19 un blakus saslimšanām. Neskatoties uz noslodzi, atsaucību palīdzēt no savas pamatdarba brīvajā laikā izteikuši slimnīcas dažādu specialitāšu ārsti, aprūpes un atbalsta personāls. Līdztekus tiek piesaistīts personāls, ar pieredzi šādu pacientu ārstēšanā un aprūpē. Nodaļas darbu vadīs ārste anestezioloģe reanimatoloģe Marina Šuvalova, kurai ir ilggadēja darba pieredze LIC intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļā.

SLIMNĪCAS DARBĪBU, KAS ATTIECAS UZ DIAGNOSTISKO, ĀRSTNIECĪBAS, ZOBĀRSTNIECĪBAS UN REHABILITĀCIJAS PAKALPOJUMU SNIEGŠANU, COVID-19 PACIENTU ĀRSTĒŠANAS NODAĻAS IZVEIDOŠANA, NEIETEKMĒ.

Konsultācijas un ārstēšanu dienas stacionārā piedāvājam terapijas, kardioloģijas, neiroloģijas, ķirurģijas, proktoloģijas, uroloģijas, fleboloģijas, neiroķirurģijas, traumatoloģijas-ortopēdijas, ginekoloģijas, otolaringoloģijas un oftalmoloģijas jomās.
Radioloģiskās diagnostikas klīnika  pacientiem piedāvā magnētiskā rezonanses, datortomogrāfijas, koronarogrāfijas, endoskopiskos izmeklējumus kuņģa-zarnu trakta diagnostikai un terapijai, ultrasonogrāfiju, sirds un plaušu funkcionālo izmeklēšanu, visu veidu rentgena izmeklējumus ar jauno digitālo rentgena sistēmu, u.c. diagnostiskos izmeklējumus.
Ķirurģijas klīnikas augsti kvalificētie speciālisti plaša profila ķirurģiskās manipulācijas un operācijas galvenokārt veic ar endoskopiskām un laparoskopiskām metodēm. Neiroķirurģiskās un otolaringoloģiskās operācijām tiek izmantoti Carl Zeiss jaunākās paaudzes mikroskopi. Slimnīcas urologi piedāvā holmija lāzera prostatas enukleācija (HoLEP), vienīgie Latvijā laparaskopijā izmanto 3D tehnoloģiju, vienīgie Latvijā veic perkutāno nieru ķirurģiju jeb nefrolitotripsiju.
Anestezioloģijas, intensīvās terapijas un sāpju klīnikas dienas stacionārā, pacientam iespējams operatīvi nonākt pie algologiem, kuri palīdzēs atbrīvoties vai atvieglot sāpes.
Dermatoloģijas un seksuāli transmisīvo slimību klīnikā piedāvājam ādas slimību diagnostiku un ārstēšanu bērniem un pieaugušajiem gan ambulatori, gan stacionārā ar inovatīviem ārstnieciskiem līdzekļiem un metodēm.
Rehabilitācijas klīnikas multidisciplināra speciālistu komanda fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta vadībā, izmantojot vienkopus pieejamās modernākās robotizētās un fizikālās medicīnas tehnoloģijas, sniedz muskuloskeletāro, neiroloģisko un vispārējo rehabilitāciju  pacientiem ar funkcionāliem traucējumiem ambulatori, dienas un diennakts stacionārā. Info:  www.rehabilitacija.1slimnica.lv
Kardioloģijas un internās medicīnas klīnika nodrošina padziļinātu izmeklēšanu, ārstēšanu un veselības atgūšanu pacientiem arī pie neskaidriem simptomiem vai kompleksu veselības problēmu gadījumā. 
Pacientu ērtībām slimnīcā visas stacionāra nodaļas ir nesen remontētas un moderni aprīkotas. Katrā nodaļā pieejamas divvietīgas un vienvietīgas palātas ar 20 gultas vietām, tajā skaitā paaugstināta komforta palāta, kā arī speciāli aprīkota palāta pacientiem ar īpašām vajadzībām.
Rīgas 1. slimnīcai ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, piedāvājam pakalpojumus gan valsts programmu ietvaros, gan maksas. Pieejamas arī ārstu speciālistu attālinātas konsultācijas.
Pieteikties pakalpojumiem iespējams:
– zvanot uz vienoto informācijas centru pa tālruni +371 67366323 (darba dienās no plkst. 8.00 līdz 18.00);
– elektroniski mājaslapā https://www.1slimnica.lv/lv/e-pieraksts;
– e-pierakstu sistēmu https://www.piearsta.lv/iestazu-katalogs

Mēs strādājam, lai nodrošinātu iespējas savlaicīgi rūpēties par veselību un saglabāt to ilgtermiņā.