Odu, kas izplata bīstamas infekcijas slimības, Latvijā nav, un tas ir labi. Ne visi odi kož cilvēkiem – daļa ir vairāk iecienījusi dzīvniekus. Par saviem uzbrukumu upuriem, ja iespējams, tie izvēlas bērnus (jo bērniem ir plāna āda) un arī sasvīdušus pieaugušos. Gadās, ka cilvēki pat nokļūst slimnīcā ar smagām ādas reakcijām kam var pievienoties arī ādas infekcijas. Dermatovenerologs, profesors Ingmārs Mikažāns pastāstīja, kā cīnīties ar šiem insektiem.

Ir, protams, cilvēki, kuriem odu kodumi netraucē. Taču ir arī tādi, kuriem attīstās smagas alerģiskas saslimšanas. „Manā praksē ir bijuši gadījumi, kad cilvēkam viss ir tā sācis niezēt, ka viņš ir kasījis, kasījis un beigu beigās ticis hospitalizēts ar ādas ekzēmu vai piodermiju” – stāsta speciālists. Tāpēc cilvēki ar augstu jutīgumu pret kukaiņu kodumiem nedrīkst aizmirst par atbaidīšanas līdzekļiem.

“Insekti lido uz gaismu, tāpēc logam priekšā vajadzētu likt aizsargtīklu vai arī logs vakaros jāaizver.”

„Pastāv vēl viens variants – dažādi odu atbaidīšanas līdzekļi, kas tirdzniecībā ir plašā piedāvājumā,” – norāda speciālists.

Runājot par atbaidīšanas līdzekļi jeb repelentiem, tad ir gan ķīmiski, gan dabīgi. Kādu labāk izvēlēties? „Ja cilvēks dodas uz mežu, kur ir ļoti daudz odu, un paredzams ilgstošs darbs vai pastaiga, tad labāk izvēlēties ķīmisko – no tā būs lielāks efekts, kā arī tā darbība būs krietni ilgāka. Ķīmiskie līdzekļi nav ieteicami maziem bērniem un grūtniecēm.

“Gadījumā, ja tā ir atpūta vasarnīcā vai citā vietā, kur ir maz odu, tad es dotu priekšroku dabīgiem atbaidīšanas līdzekļiem.”

Ēteriskām eļļām vai tās saturošiem līdzekļiem, piemēram, eikalipta eļļai. Taču atcerieties, ka to neiesaka bērniem, kas ir jaunāki par trīs gadiem,”. Efektīvas ir arī lavandas, citronellas, ģerāniju, krustnagliņu ēteriskās eļļas, tomēr tās var lietot tikai tad, ja nav alerģijas pret šiem augiem  – pastāstīja dermatovenerologs. Jāatceras  ,ka ēteriskām eļļām būs īsāks iedarbības periods un tas nepārsniedz 2 stundas.

Starp populāriem tautas līdzekļiem odu atbaidīšanai profesors min, piemēram, kumelīšu vai krustnagliņu novārījumu, svaiga bazilika vai tomātu lapu smaržu, palīdzēs atbaidīt arī ierīvēšanās ar zivju eļlu vai svaigu citronu, vai dillēm. Niezes mazināšanai lieto nedaudz atšķaidītu ābolu etiķi, citronu vai laima sulas, var aplicēt uz koduma vietas medu vai arī audumā ietītu ledus gabalu.

Īpaša uzmanība jāpievērš bērniem. „Ja bērnam ir atopiskais dermatīts vai cita alerģiska slimība, tad oda kodums var izsaukt nopietnu alerģisku reakciju. Aptiekā atrodama pietiekami plaša bērniem piemērotu repelentu izvēle, kas būtu jālieto, ja paredzēta uzturēšanās vidē, kur varētu būt daudz odu” – saka speciālists.

“Ja kukaiņu kodumi jau ir izsaukuši alerģiju, tādā gadījumā jādodas uz aptieku pēc antihistamīna preparātus saturošam tabletēm un gēliem.”

“Katram ir jāapzinās savi riski un, pirmkārt, varbūt jācenšas izvairīties no vietām, kur ir daudz odu, kā arī jāizmanto repelenti. Tomēr arī sagatavot  medikamentus, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, arī nenāktu par ļaunu”, uzsver ārsts.

Uz jautājumu, vai  drīkst uz kukaiņu kodumiem likt briljantzaļo vai ūdeņraža pārskābi, ārsts atbild, ka varētu likt arī citus antiseptiskus līdzekļus gadījumā, ja nav attīstījusies izteikta alerģiska reakcija.  Briljantzaļais daudziem pacientiem nav pieņemams kosmētisku apsvērumu dēļ, jo intensīvi krāso ādu un arī vēlāk ārstam apgrūtina diagnozes noteikšanu, ja tomēr reakcija izrādījusies pietiekami nopietna un nepieciešama ārsta konsultācija.

  Ingmārs Mikažāns
  Medicīnas zinātņu doktors, profesors
  Rīgas 1.slimnīcas, dermatoloģijas nodaļas vadītājs