Neglīts tīklojums uz kājām nav tikai vizuālais, kosmētiskais defekts. Tas sevī slēpj nopietnu saslimšanu, kas saistīta ar pastāvīgu un neatgriezenisku apakšējo ekstremitāšu vēnu paplašināšanos, vēnu sieniņu nodilšanu un mezglu veidošanos – varikozi. Kā laikus pamanīt un ārstēt to, iesaka ķirurge Jeļena Farbere.

Vēnu varikoze ir virspusējo kāju vēnu nepietiekamība, kas ir ļoti izplatīta problēma.  Tās izpausmes var redzēt uz ādas apmēram 70-90% cilvēkiem: kapilāro vēnu nepietiekamības dēļ veidojas zirnekļveida tīklojums uz kājām. Vēl sliktāk, ja zem ādas izspiedušies vēnu mezgli  – tā ir stumbru vēnu nepietiekamība ar vēnu sānu zaru varikozi. Populācijā to novēro apmēram 20-40% cilvēku.

“Kā liecina statistika, 80 no 100 pacientiem trofisko vēnu veidošanās iemesls ir tieši vēnu mazspēja. Kājas sāp, rodas pietūkums un brūces, kuras cilvēki negrib pamanīt. Bet, ja ir brūce, un tā nav sadzijusi pēc vairāk nekā četrām nedēļām, tas ir  nopietns iemesls, lai vērstos pie ārsta”, – tā daktere.

Kas vainīgs?
Asinsriti ietekmē gravitācija. Orgāniem, kas novietoti augstāk par sirds līmeni, gravitācijas spēks darbojas pozitīvi uz asins cirkulāciju,  savukārt apakšējo ekstremitāšu asinsvadiem – pretēji. Vēnu vārstuļu nepietiekamības vai vēnu tonusa pazemināšanās gadījumā gravitācijas spēks apgrūtina normālu asinsriti. Šajā gadījumā vēnas ir pārpildītas ar venozajām asinīm, kā rezultātā notiek to deformācija. Šādas vēnas sauc par varikozi paplašinātām.

Cēloņi un sekas
Varikozi paplašinātu vēnu attīstības iemesli:

  • venozo vārstuļu neesamība, to bojājums vai pārmantoti defekti,
  • ilgstoša atrašanās vertikālā stāvoklī,
  • aptaukošanās,
  • smagumu celšana,
  • grūtniecība.

Pamanīt, ka ar vēnām kaut kas nav kārtībā, nav tik vienkārši.

„Ne visi zina, ka lielākā daļa brūču uz kājām, dažādi jēlumi un čūlas ir tiešas vēnu mazspējas, varikozes sekas. Lai kā mēs to nevēlētos, ar dažādām ziedēm pašrocīgi šādas ādas izmaiņas izārstēt nav iespējams,” – saka ķirurģe Jeļena Farbere.

Paskatieties uz savām kājām. Ja redzat, ka vēnas ir kļuvušas līkumotas, tumši zilas vai violetas,  uz potītēm ir parādījušies nevienmērīgi brūngani plankumi, kājas sāp un uzpampst, dažkārt rodas krampji un, smagākos gadījumos, uz ādas parādās čūlas, tas nozīmē, ka jums ir pienācis laiks doties uz konsultāciju pie flebologa.

“Mani pacienti bieži saka  – kaut kur atsituši kāju pret gultas malu, akmeni, krēslu, stabu. Parasti šādos gadījumos cilvēki apstrādā ievainoto vietu ar ko līdzīgu briljantzaļajam. Kad brūce nedzīst ilgāk, nekā mēnesi, tiek lietotas dažādas ziedes. Šī mājas ārstēšana dažreiz ilgst gadus. Taču kā ārsts varu teikt: dārgie pacienti, jūs varat lietot ziedes, kas maksā no diviem līdz pat simts eiro par tūbiņu, bet tas nelīdzēs. Problēma ir jārisina saknē, bet vispirms jāsaprot, kāpēc ievainojums nedzīst,” – saka dr.Farbere.

Tāpēc svarīgi zināt varikozes simptomus:

  • izlocītas, tumši zilas krāsas vēnas uz kājām,
  • brūnganas pigmentācijas āda stilbu un potīšu rajonā,
  • sāpes kājās,
  • krampji kāju muskuļos,
  • izčūlojumi uz ādas.

Ja tiek ignorēti šie „pirmie trauksmes zvani”, vēlāk var rasties sarežģījumi – ekzēma, ādas izčūlojumi, asiņošana no mezgliem, tromboflebīts, plaušu artērijas trombembolija. Visas šīs slimības ir samērā smagas, savukārt plaušu artērijas trombembolija var novest pie nāves.

Kā diagnosticēt? 
Pirms ārstēt vēnas, ir jāuzstāda diagnoze. Tās nav sāpīgi: vēnu diagnostikas procedūra  ilgst 10-15 minūtes (abām kājām). Ārsts  ar ultraskaņas izmeklēšanu izvērtē dziļo un virspusējo vēnu stāvokli.

“Ja vēnas netiek ārstētas, tās nosprostojas – organismā nenotiek parastā asins aizplūšana no ekstremitātēm uz sirdi. Un tad rodas „purva” efekts. Asinis aizkavējas šajās vietās, nenonāk atpakaļ asinsritē, tādējādi rodas pietūkums un brūces, kas tālāk var izraisīt citas problēmas. Pēc tam sākas hroniski  iekaisumi un šūnu sabrukšana un pūšana. Kaitīgie toksīni pastāvīgi nonāk pacientu asinīs, mūsu galvenais filtrs – nieres – tiek pastāvīgi pārslogotas. Cilvēkos gadiem ilgi notiek intoksikācija – hroniska infekcija, kas bojā visu organismu. Ja uz kājām parādījušās brūces, tās uzpampst un sāp, ir redzami vēnu mezgli, noteikti jādodas pie ārsta! Un nevajag domāt, ka ārstēt var tikai ar operāciju. Metožu ir daudz, atkarībā no kāju stāvokļa. Tāpēc jo agrāk paciente apmeklēs ārstu, jo labāk,” – rekomendē Farbere.

Kā ārstēt?
Vēl pirms pāris desmitgadēm ierastākā paplašinātu vēnu ārstēšanas metode bija operācija, kuras laikā bojātās vēnas tika izņemtas. Tagad, atkarībā no vēnu stāvokļa un pacienta vēlmēm, un, pats galvenais – ārsta ieteikuma – var izvēlēties vienu no metodēm. Ir iespējama ne tikai operācija, bet arī konservatīvā terapija.

1.Konservatīvā terapija
Konservatīvā terapija neizārstē varikozi, bet palīdz aizturēt progresēšanu, samazina kāju tūsku un sāpju simptomātiku. Piemēram,

– sklerozēšana

palīdz savienot mazos asinsvadus, novērst tā sauktās „zvaigznītes”. Asinsvadā ar injekciju palīdzību tiek ievadīta viela, kas salīmēs vēnu sieniņas savā starpā. Ar laiku salīmētā vēna uzsūcas. Procedūra tiek veikta bez anestēzijas un aizņem 5-15 minūtes. Var arī izmēģināt

– kompresijas trikotāžu,

kurai ir liela loma varikozes ārstēšanā. Elastīgās kompresijas ārstnieciskais efekts tiek panākts ar to, ka, saspiežot vēnas, tiek samazināts to apjoms, uzlabojas venozo vārstuļu funkcija, paātrinās venoza asinsrite, samazinās tūska.

Kompresijas trikotāža var būt pusgaro un garo zeķu, zeķubikšu veidā. Tās tiek izšķirtas pēc dažādām kompresijas funkcionālajām klasēm, tāpēc izvēli noteiks ārstējošais ārsts individuālā kārtībā.

2.Ķirurģiska varikozes ārstēšana

Tradicionālā metode varikozes ārstēšanā ir

– flebektomija.

Tā tiek izmantota ar mērķi izņemt visu virspusējo vēnu gadījumos, kad vēnu bojājums ir izteikts, un mazinvazīvas metodes nav efektīvas. Flebektomija nepieciešama, ja ir izteikta varikoze un liela apjoma vēnu bojājumi (diametrs lielāks kā 10 mm), ir lielie varikoza mezgli vai bija tromboflebīts.

Operācijas laikā tiek izņemtas bojātās vēnas. Jāatzīmē, ka zemādas vēnu izoperēšana netraucē asinstecei un nav bīstama organismam. Caur zemādas vēnām, kuras skar varikoze, caurtek vien 10 procenti asiņu. Pārējās asinis plūst caur dziļajām kāju vēnām, tādēļ, pēc varikozo vēnu izoperēšanas, vairumā gadījumu virspusējo vēnu funkciju kompensē kāju dziļās vēnas. 

Lielāka izmēra asinsvadus var piededzināt ar

– lāzerkoagulāciju.

Procedūru veic ar lokālo anestēziju, vēnā tiek ievadīts gaismas avots, pa kuru laiž lāzerstarojumu. Tas uzsilda asinsšūnas un tās „uzvāra” asinsvadu. Turpmāk tas, tāpat kā sklerozēšanas gadījumā, uzsūcas.

Jebkuru vēnu problēmu gadījumā nevajag gaidīt, kamēr tā pāries, meklējiet palīdzību pie ārsta – speciālista. Rīgas 1. slimnīcā ķirurgi konsultē, ārstē un veic operācijas, Saņemt  ķirurga konsultāciju un veikt visus nepieciešamos izmeklējumus var zvanot uz  reģistratūras tālruni: +371 67366323 vai veicot elektronisko pierakstu.

  Jeļena Farbere
  Rīgas 1.slimnīcas

  ķirurgs