Reproduktīvā veselība nozīmē iespēju dzīvot piepildītu seksuālo dzīvi, spēju radīt bērnus un iespēju izlemt, kad un cik bieži to darīt. Tā nozīmē sievietes tiesības būt mātei. Bet, kā tas dzīvē nereti gadās, problēmas mēdz pārsteigt nesagatavotus. Daudziem pāriem, dzīvojot aktīvu seksuālo dzīvi, bērniņš tomēr nepiesakās. Tas rada stresu un jautājumus – kāpēc tā notiek, ko darīt? Precīzas rīcības shēmas nav, katrs pāris ir unikāls, taču, ja pagājis gads, kopš, regulāri dzīvojot dzimumdzīvi, grūtniecība neiestājas, jāveic padziļināta izmeklēšana.

Rīgas 1. slimnīca piedāvā izmeklēt olvadu caurlaidību, veicot histerosalpingogrāfiju. Tas varētu būt pirmais solis, ko vajadzētu spert, lai pārliecinātos, vai sēklai ir atvērts ceļš uz auglīgu augsni.

Histerosalpingogrāfija ir radioloģiska diagnostikas metode, ko izpilda ginekologs un radiologs, ievadot dzemdē kontrastvielu un veicot rentgenuzņēmumu. Tajā izmanto Omnapax nejonētu kontrastvielu, vienreiz lietojamu katetru un sterilizētus instrumentus, turklāt sieviete pati monitorā var sekot līdzi kontrastvielas plūsmai. Izmeklējums ir vienkāršs, precīzs un efektīvs, jo kontrastviela tiek ievadīta ar spiedienu, tādējādi likvidējot sīkus saaugumus. Mēdz būt pat tā, ka pēc izmeklējumiem nozīmēta operācija, taču, izrādās, tā vairs nav nepieciešama, jo sieviete jau ir stāvoklī! Histerosalpingogrāfija “izskalojusi” olvadus, atvērusi tos un vienlaikus atbrīvojusi arī no neziņas un stresa.

Izmeklējumu rezultātā iegūst digitāla formāta uzņēmumus. Uzreiz pēc procedūras sieviete saņem atbildi (CD formātā vai ar paroli internetā).

Olvadu caurlaidības traucējumus var izraisīt pārslimota gonoreja, hlamīdiju vai kādas citas infekcijas, ko paciente izslimojusi bez pazīmēm.

Lai veiktu izmeklējumu, nepieciešams ginekologa norīkojums un jāveic bakteoroloģiskie uzsējumi, lai nebūtu infekcijas.

Sīkāk par Rīgas 1.slimnīcas ginekoloģiju un pierakstu: LASI TE.